Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wytworny lokal dziś określilibyśmy serwowaną tam kuchnie...
fot. Narodowe Archium Cyfrowe

Perliczki, Liny i Homary. Co jadała przedwojenna Warszawa w restauracjach i barach? [MENU, CENY]

Simon i Stecki (Widok 25, Krakowskie Przedmieście 28)

Wytworny lokal dziś określilibyśmy serwowaną tam kuchnie angielskim terminem “fine dinning”, ale w latach 30. językiem gastronomii był francuski. Stąd, u Steckiego podobnie W menu z 1936 roku znalazły się m.in. homar japoński (9 zł), perliczka z borowikami (3 zł) czy karp duszony z grzybami (3 zł). Najdroższym winem w ofercie było Chateau de Pommard (16 zł).

Zobacz również

Marek Zub: Drużyna z Bielska-Białej jest wężem, który może jeszcze ukąsić

Marek Zub: Drużyna z Bielska-Białej jest wężem, który może jeszcze ukąsić

Idziesz pieszo na Kasprowy Wierch? Uważaj na niedźwiedzia!

Idziesz pieszo na Kasprowy Wierch? Uważaj na niedźwiedzia!

Polecamy

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Szybkie sposoby na podratowanie słownictwa przed maturą z polskiego

Szybkie sposoby na podratowanie słownictwa przed maturą z polskiego

Cudownie wilgotne ciasto pomarańczowe. Delicja jakich mało!

Cudownie wilgotne ciasto pomarańczowe. Delicja jakich mało!