Piekarnia "Będzie dobrze", czyli energia, słońce i pozytywne myślenie. To miejsce, w którym można zobaczyć, jak powstaje chleb

Alicja Glinianowicz
Alicja Glinianowicz
Piekarnia "Będzie dobrze" na Mokotowie w Warszawie to miejsce, gdzie można obserwować produkcję wypieków.
Piekarnia "Będzie dobrze" na Mokotowie w Warszawie to miejsce, gdzie można obserwować produkcję wypieków. Krzysztof Jedynak
Na Mokotowie w Warszawie można w jednym miejscu kupić świeży chleb, jak i zobaczyć cały proces jego wypiekania. Rzemieślnicza piekarnia "Będzie dobrze", w której mieści się też pomieszczenie produkcyjne, proponuje wyroby z różnych stron świata - na półkach znajdziemy m.in. japońskie shokupany, koreańskie bułki czosnkowe z twarożkiem śmietankowym czy francuskie bagietki oraz ciasta z sezonowymi, polskimi owocami. "Wierzę w dobrą energię i w to, że można ściągać do siebie fajnych ludzi. Tutaj to się naprawdę udaje" - mówi nam Dagmara Rosiak, właścicielka lokalu.

Spis treści

Piekarnia "Będzie dobrze", czyli energia, słońce i pozytywne myślenie

- Otworzyliśmy się w pandemii, więc ta nazwa kojarzyła się z czymś pozytywnym i rzeczywiście to działa! Jak tutaj pojawiła się słoneczna, radosna piekarnia, w kolorystyce żółtej, gdzie ten kolor wszystkim też kojarzy się z energią, słońcem, z pozytywnym myśleniem, to mam wrażenie, że ludzie wchodzili tu z taką nadzieją – tłumaczy w rozmowie z naszą redakcją Dagmara Rosiak, właścicielka piekarni "Będzie dobrze". – Nazwa nawiązuje też do tego, co jest dla nas ważne. Są to trzy filary – aby było dobrze w pracy, czyli komunikacja, żeby był dobry produkt i żeby była dobra relacja z gościem – dodaje.

Ulica Puławska 23/25 na warszawskim Mokotowie. To tutaj w miejscu nieco osłoniętym od ulicy głównej znajduje się piekarnia "Będzie Dobrze". Lokal powstał w październiku 2021 roku. Przed wejściem stoją stoliki i krzesła. Nad drzwiami widzimy żółte logo z dłonią trzymającą ciastko.

- Nigdzie nie mamy napisane, że jesteśmy piekarnią, co też jest specjalnie, bo chcieliśmy być trochę miejscem ukrytym, na zasadzie, że jak nas już znajdziesz, to będzie dobrze – żartuje założycielka lokalu. – Wierzę w dobrą energię i w to, że można ściągać do siebie fajnych ludzi. Tutaj to się naprawdę udaje.

Piekarnia "Będzie dobrze" na Mokotowie w Warszawie to miejsce, gdzie można obserwować produkcję wypieków.

Piekarnia "Będzie dobrze", czyli energia, słońce i pozytywne...

Meblościanka rumuńska i włoskie kafelki

Po wejściu do środka uwagę przykuwają żółte, niestandardowe meble przy kasie. W rozmowie dowiadujemy się, że za wystrój odpowiada właścicielka piekarni i jej najbliżsi. Wszystkie, znajdujące się w lokalu meble i elementy, zostały znalezione i kupione osobno przez różne strony internetowe, takie jak olx.

- Udało nam się znaleźć zarówno meblościankę rumuńską z lat 60-tych, stoliki w stylu Bauhausu czy włoskie kafelki. Sami złożyliśmy to w całość. Chciałam, aby po wejściu do nas, można było poczuć się, jak w domu – przyznaje nam Dagmara.

Piekarnia
Piekarnia "Będzie dobrze" na Mokotowie w Warszawie to miejsce, gdzie można obserwować produkcję wypieków.Krzysztof Jedynak
Piekarnia
Piekarnia "Będzie dobrze" na Mokotowie w Warszawie to miejsce, gdzie można obserwować produkcję wypieków.Krzysztof Jedynak

Piekarnia, w której można zobaczyć, jak powstaje chleb

To, co najbardziej niestandardowe, to fakt, że wszystkie wyroby, które można kupić na Puławskiej 23/25 wypiekane są na miejscu. Tuż obok głównego pomieszczenia z ladą i kasą znajduje się przeszklona przestrzeń, gdzie mieści się produkcja. Niemal każdego dnia do godz. 16.00 można bezpośrednio obserwować pracę piekarzy.

- Chciałam w ten sposób pokazać, że gastronomia nie ma czego się wstydzić, że można utrzymać super nie tylko jakość, ale i czystość. Dla mnie było istotne, aby każdy mógł sobie sprawdzić na jakiej mące pracujemy, na jakich produktach. Przy okazji można też zobaczyć, jak taki chleb powstaje – wyjaśnia właścicielka "Będzie dobrze".

Przy szybie często zatrzymują się zarówno dzieci, jak i starsi mieszkańcy stolicy, którzy obserwują produkcję wyrobów.

- Zdarza się, że ktoś wchodzi szybko i nie zwróci uwagi na to, co jest wokół i przy zakupie pyta nas, gdzie wypiekamy nasz chleb. I nagle słyszy "proszę się odwrócić". To zaskoczenie, jak zobaczy szybę i całą działająca obok produkcję, jest bezcenne – dodaje Dagmara.

Produkty piekarni "Będzie dobrze"

Produkty, które można kupić w mokotowskiej piekarni rzemieślniczej pochodzą z różnych stron świata, a inspiracje z danych krajów i kontynentów zostały dostosowane do gustu Polaków. Jak słyszymy, dużą popularnością cieszą się azjatyckie wypieki, a dokładnie shokupan, czyli chałka japońska, która wyróżnia się tym, że jest mocno mleczno-maślana.

Shokupan widnieje w logo piekarni.

- Poza shokupanem mamy także koreańskie bułki czosnkowe z twarożkiem śmietankowym w środku. Podawane są z pieczonym czosnkiem i pietruszką. Akurat to podejrzeliśmy w malutkich piekarniach rzemieślniczych w Seulu, gdzie babcie mają takie ogromne 50-litrowe gary masła. Różnica jest taka, że w Korei bardzo dużo do tego masła dodają cukru, a tutaj stwierdziliśmy, że jednak my Polacy lubimy bardziej na słono, więc zmieniliśmy lekko przepis – mówi Dagmara.

W piekarni zajdziemy też:

  • francuskie bagietki
  • babki nasączone w syropie cytrynowym
  • bostoki
  • bread pudding
  • quiche
  • kanapki.
Piekarnia
Piekarnia "Będzie dobrze" na Mokotowie w Warszawie to miejsce, gdzie można obserwować produkcję wypieków.Krzysztof Jedynak

Sezonowo wyrabiane są także jagodzianki i malinianki, a cały wrzesień, jak zapowiadają przedstawiciele piekarni, będzie miesiącem śliwkowym.

- Planujemy m.in. serniki śliwkowe, ciasto kruche francuskie ze śliwkami i drożdżówki z kardamonem i śliwkami – słyszymy.

Krajalnica w cenie kawalerki w Warszawie

W "Będzie dobrze" chleby żytnie są krojone na połówki, nie ma jednak typowych chlebów krojonych "na kromki".

- Nie mamy krajalnicy. Taka krajalnica do rzemieślniczego chleba potrafi być w cenie małej kawalerki w Warszawie. Dużo osób pyta nas czy można pokroić chleb, jednak my jesteśmy z tych piekarni, które lubią uświadamiać, jak to wygląda z naszej strony. Dla jednych to może być tylko maszyna do krojenia chleba, a w przypadku takiej rzemieślniczej piekarni, jest to czasami koszt prawie, że drugiej piekarni. Wtedy się okazuje nagle, że krojenie samemu chleba w domu może być nie tylko ekonomiczne, co przyjemne – śmieje się nasza rozmówczyni.

Ponadto w lokalu dostaniemy lody rzemieślnicze. Autorskim smakiem jest… skórka chleba połączona ze słonym karmelem. Spróbowaliśmy i przyznajemy, że smak jest ciekawy, jednak największą robotę robi tu nie chleb, a słony karmel. Faktycznie w żadnym innym miejscu nie spotkaliśmy się z takim połączeniem.

Dni i godziny otwarcia

Piekarnia przy Puławskiej 23/25 otwarta jest od czwartku do poniedziałku, we wtorki i środy jest tutaj zamknięte. Lokal w tygodniu działa w godz. 9.00-19.00, a w weekendy od 9.00 do 16.00.

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie