6 grudnia dzieci z gr. IV były w Muzeum Okręgowym w Koszalinie na lekcji „Piernikowe tradycje." Uczestniczyły w zajęcia teoretyczno-praktycznych dotyczących sposobu powstawania pierników. Samodzielnie wykonały słodkie przysmaki przy użyciu kopii dawnych form piernikowych. Obejrzały i powąchały przyprawy korzenne używane do wypieku tych ciastek: pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa i goździki. Wysłuchały ciekawostek dotyczących „piernego" ciasta. Czekając na wypiek swoich pierników kolorowały narysowane pierniki.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?