„Gdy brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas w zamrażarce, takiej już pokrojonej w cienkie paseczki. Kto nie ma może użyć chilli w proszku. Jej ilość zależy od wytrzymałości tych, którzy będą to danie konsumować. Niech każdy doprawi wg uznania." Pikantne spaghetti z papryką (przepis własny)Składniki dla 2 osób:200g makaronu spaghetti70g surowego wędzonego boczku1 czerwona papryka1/2 żółtej papryki1 mała cebula1/2 papryczki chilli2 ząbki czosnku2 łyżki krojonych pomidorów ze słoiczka3 łyżki startego parmezanu3 łyżki oliwyświeżo zmielony czarny pieprzsólkilka gałązek świeżej bazyliiUgotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.W tym czasie obierz cebulę i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki, przy czym chilli w znacznie drobniejsze niż pozostałe papryki.Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć cebulę i boczek. Smaż 3-4 minuty i dodaj paprykę. Smaż następne 4 minuty. Włóż pomidory, chilli i zmiażdżony czosnek. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj i smaż na małym ogniu 10-15 minut.Odcedź makaron, wymieszaj z sosem i posyp startym parmezanem. Udekoruj świeżymi listkami bazylii.Więcej smacznych przepisów znajdziesz na blogu aronia-wiemcojem.blogspot.comZapraszamy!
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?