Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Plac Bankowy 1 rozpoczyna Święto kuchni i designu. W programie kultowe samochody, prosecco, ostrygi i… kiszonki

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Szymon Starnawski
Plac Bankowy 1 po raz kolejny zamienia się w kulinarna-kulturalne centrum stolicy. 7 września będziemy mogli napić się tam prosecco, spotkać barbera, podziwiać piękne samochody i spróbować swoich sił w robieniu kiszonek.

7 września Plac Bankowy 1 gościł będzie wszystkich spragnionych dobrej kuchni i wyjątkowych wrażeń. W programie Święta kuchni i designu znalazło się bowiem miejsce zarówno dla miłośników gastronomii. jak i stylu. Tych pierwszych przyciągną z pewnością ostrygi i prosecco przygotowane specjalnie na sobotnie święto.

Kluczowym punktem programu jest wykład otwarty dr Rafiego Fishera, eksperta od marynowania i kiszenia, który na Święto kuchni i designu przyjedzie specjalnie z Izraela. Jak sam twierdzi, wśród wszystkich narodów, które opanowały sztukę kiszenia, Polacy nie mają sobie równych. - Powtarzam moim znajomym, że uczyć Polaków kiszenia, to jak sprzedawać Eskimosom lód. Podstawy fermentacji powstały głównie w Europie Wschodniej [w Izraelu - przyp. red.] łączymy je z bliskowschodnimi składnikami i przyprawami. W ten sposób uzyskujemy coś, co można by nazwać “hybrydową kulturą kulinarną” - przyznaje w rozmowie z NaM dr Fisher. Jednak to nie tylko miłość do kiszonek łączy go z polską stolicą. Urodził się on bowiem w Polsce w 1949 roku i jego rodzina pochodziła z Warszawy. Rafi Fisher wygłosi wykład “Arcydzieła w słoikach” (13:00), a następnie poprowadzi warsztaty dotyczące kiszenia. Specjalnie przygotowane na ten dzień dania zaprezentują też Der Elefant i Otto Pompieri.

MIEJSCE NR 15
Restauracja Zoni znajduje się w zabytkowym budynku rektyfikacji na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”. Na uwagę zasługuje niezwykłe wnętrze i oryginalny wystrój, m.in. stare kotły z wytwórni. Szefem kuchni jest Aleksander Baron, znany wcześniej chociażby z Solca 44.

MENU
W menu m.in.:
Kiszonki i fermentacje za 24 zł
Ostryga za 50 zł
Stek z wołu za 34-38 zł
Mazurski szczupak za 72 zł
Sernik w kapuście za 32 zł

ADRES
Restauracja ZONI, Plac Konesera 1

Najciekawsze nowe restauracje w Warszawie. 15 miejsc, które ...

Miłośnicy stylu będą mogli skorzystać z konsultacji profesjonalnego barbera, poznają także historię marki Brooks Brothers i obejrzą produkty marki, która ubiera m.in. prezydentów USA. Coś dla siebie znajdą także najmłodsi. Do godziny 15:00 będą one mogły uczestniczyć w warsztatach robienia pizzy w Otto Pompieri. Na maluchy czekać będzie także wata cukrowa.

O stronę muzyczną wydarzenia zadba zespół The Warsaw Dixielanders. Impreza rozpocznie się 7 września o godzinie 12:00 i potrwa do 18:00.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto