13. urodziny Arkadii trwały od 6 do 8 października. W sobotę swoje zdolności kulinarne zaprezentował Grzegorz Łapanowski, który jest także ambasadorem strefy restauracyjnej „Grand Kitchen”. Kucharz na oczach wszystkich przybyłych gotował potrawy na bazie dyni, jarmużu, kopru włoskiego, buraków czy marchewki. Skupił się na produktach, które są teraz dostępne na półce w warzywniaku.
- To było dla mnie fajne doświadczenie, bo rozmawiając o każdym z tych poszczególnych warzyw, pytałem gości o to, czy potrafią znaleźć dla nich zastosowanie i znaleźliśmy razem kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset różnych opcji na każde z nich. – wspomina Grzegorz Łapanowski.
Kucharz pokazywał podstawowe techniki kulinarne, takie jak gotowanie, smażenie, duszenie czy karmelizacja.
- Była azjatycka sałatka z kolorowych marchewek, sałatka z buraków z serem feta, z pieczonymi orzechami, sałatka z jarmużu z dresingiem miodowo-musztardowym i piklowaną cebulą oraz stek tomahawk z puree z selera z jarmużem i młodym koprem włoskim duszonym. – opowiada kucharz.
Dodatkowo, każdy kto przybył na pokaz kulinarny mógł później spróbować wszystkich potraw, które przygotował Grzegorz.
Czytaj też: Tłumy fanów na koncercie Sarsy. Artystka zagrała w centrum handlowym! [ZDJĘCIA]
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?