Potrawy wielkanocne tradycyjne
Tradycji wielkanocnych jest mnóstwo, i w każdym domu mogą one wyglądać nieco inaczej. Nie dość, że wiele regionów ma swoje lokalne tradycje, to jeszcze przemieszczanie się ludzi i wprowadzenie własnych tradycji do nowych domów potęguje tę mnogość. Wiele jest jednak wspólnych elementów, które spotkamy w wielu domach. W Polsce to przede wszystkim:
- pisanki,
- wielkanocny koszyczek,
- palma,
- uroczyste wielkanocne śniadanie.
I właśnie to śniadanie jest najbardziej odświętnym posiłkiem podczas Wielkanocy. Co się na nie składa? Wśród tradycyjnych potraw wielkanocnych na pewno znajdziemy składowe święconki:
- żurek wielkanocny z wędliną, kiełbasą, chrzanem, jajkami lub zupa chrzanowa na wywarze z szynki z ogromną ilością chrzanu i jajkami,
- pisanki - ugotowane na twardo jajka, najlepiej w łupinach cebuli czy moczone w burakach z octem,
- biała kiełbasa - gotowana jako wkładka do żurku lub pieczona, podawana osobno,
- sałatka jarzynowa - koszmar zwolenników lekkiego jedzenia, bo niezmiennie podczas każdych świąt podawana z ogromna ilością majonezu.
Niezbędne wyposażenie kuchni
kup najtaniej

Efbe-Schott Ekspres Kapsułkowy Do Kawy Uniwersalny Kremowy 1450 W...
Nowoczesne potrawy wielkanocne
Nie każdy ma ochotę na ciężką, mięsna kuchnię, dlatego coraz więcej osób szuka pomysłów na nowoczesne dania wielkanocne - lekkie, wykorzystujące nowalijki, bez gotowania warzyw.