18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy Wigilijne: barszcz wigilijny

Redakcja
Polskapresse
Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Istnieją dwie klasyczne wersje czerwonego barszczu: postna na Boże Narodzenie oraz wielkanocna na wywarze mięsnym.

Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Istnieją dwie klasyczne wersje czerwonego barszczu: postna na Boże Narodzenie oraz wielkanocna na wywarze mięsnym. Obie wersje przyrządza się na naturalnym kwasie buraczanym.

Kwas buraczany
Około 1,5 kg buraków czerwonych, obranych i pokrojonych w plastry, układamy w szklanym słoju i zalewamy letnią wodą ( tak, aby pokryła buraki). Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba (przyśpiesza proces kiszenia). Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usuwamy pianę i zlewamy do czystych butelek klarowny, rubinowoczerwony kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych butelkach i chłodnym miejscu przechowywać możemy go nawet kilka miesięcy.

Barszcz wigilijny, postny, przyrządzamy na esencjonalnym wywarze z jarzyn (bez kapusty).
Jarzyny gotujemy wraz z 4 obranymi i pokrojonymi na cienkie plastry czerwonymi buraczkami dodając 10 ziarenek pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego i mały kawałek liścia laurowego.

W oddzielnym garnuszku gotujemy w dwóch szklankach wody 5-8 dag suszonych grzybów (prawdziwków). Oba wywary przelewamy przez sitko i łączymy. Teraz dodajemy odpowiednią ilość kwasu buraczanego (na około 1,5 l wywaru - 0,5 l kwasu). Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia lecz nie gotujemy.
Jego ostateczny szlif smakowy zależny jest od indywidualnych upodobań. Niezależnie od soli wyrównujemy smak odrobiną cukru. Kwaskowość możemy wzmocnić kieliszkiem czerwonego wina (wytrawnego) lub sokiem z cytryny, nigdy octem. Utarty ząbek czosnku, dodany do barszczu na kilkanaście minut przed podaniem, nada mu interesującą i pełną charakteru nutę smakowo-aromatyczną.
Tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka, paszteciki lub kluseczki z grzybów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto