Nawet niezbyt wprawne w gotowaniu osoby, podkreślają, że przyrządzenie tartyz dodatkami jest bezstresowe i przyjemne. Wszelkiego rodzaju placki są bowiem szczególnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ale czy tylko? Tarta serowa z cukinią i papryką chili świetnie smakuje, cieszy oko i dostarcza wielu cennych wartości odżywczych. Dojrzały ser zawiera witaminy A i D oraz z grupy B, a także wapń, cynk i miedź. Cukinia natomiast jest źródłem witamin C i K oraz beta-karotenu, potasu i żelaza. Warto więc wykorzystać ją w menu, szczególnie w pełni sezonu, czyli latem. Co więcej, cukinia polecana jest przez dietetyków ponieważ korzystnie wpływa na proces trawienia i wzmacnia odporność organizmu.Przepis na tartę serową z cukinią poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:Składniki:Ciasto:- mąka - 300g- masło - 150g- żółtko - 2 szt.- woda - 100ml- sól do smaku- młoda cukinia- ser żółty Morski w plasterkach- kilka papryczek chiliWykonanie:Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart.Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w plasterki cukinię i ser żółty poskładany na cztery. Dla podkreślenia smaku dodać kilka papryczek chili. Tak przygotowaną tartę upiec w piekarniku w 200 st. C. do uzyskania pięknego koloru. Podawać lekko ostudzoną. Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?