W związku z pandemią finał X edycji był inny niż poprzednie. Aby zagwarantować wszystkim bezpieczeństwo i biorąc pod uwagę przepisy COVID-19, organizatorzy postanowili w formie online zaprezentować listę 100 najlepszych restauracji w Polsce.
- Stwierdziliśmy, że tym razem, bardziej niż kiedykolwiek, sektor restauracyjny potrzebuje wsparcia. Uznanie ciężkiej pracy, talentu zespołów i osób pozostaje aktualne. Okazanie poczucia wspólnoty i wzajemnego szacunku również jest bardzo ważne. Prezentując listę Poland 100 Best Restaurants 2020 chcemy nieść przesłanie siły i pozytywnego myślenia dla całej branży gastronomicznej a przyznanie nagród może dać „nadzieję dla branży poszukującej światła w tych mrocznych czasach” Mamy nadzieję, że ogłoszenie laureatów będzie pozytywnym przesłaniem dla całego świata gastronomii a nagrody mają na celu zaoferowanie niewielkiego promienia pozytywnej energii – powiedział Cezary Wołodko twórca listy Poland 100 Best Restaurants.
W jaki sposób wybiera się laureata?
Jak czytamy w komunikacie, w 2020 roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 711 restauracji za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za: jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
- Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping - tłumaczą organizatorzy.
Warszawska restauracja najlepszą w Polsce
Nagrody zostały przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w pięciu grupach: jeden widelec, dwa widelce, trzy widelce, cztery widelce oraz GRAND AWARD – pięć widelców.
Najlepszą restauracją w Polsce 2020 roku została LA BRASSERIE MODERNE mieszcząca się w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria. La Brasserie Moderne jest współczesną interpretacją klasycznej francuskiej brasserie, oferującej bogate menu, oparte na najlepszych sezonowych produktach.
- Dania według koncepcji Szefa kuchni Macieja Majewskiego są wynikiem jego kulinarnych pasji i zaangażowania. Menu jest finezyjnym połączeniem tradycyjnej francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Wszystkie dania są przygotowywane w otwartej kuchni na oczach gości, którzy mogą delektować się zapachami kuchni francuskiej. Imponująca kolekcja najlepszych roczników win jest doskonałym uzupełnieniem kulinarnej przygody w La Brasserie Moderne - czytamy w uzasadnieniu.
Pozostałe restauracje z Warszawy, które zostały nagrodzone:
- ATELIER AMARO – 5 widelców
- LA BRASSERIE MODERNE – 5 widelców
- N31 RESTAURANT&BAR – 5 widelców
- RESTAURACJA BELVEDERE – 5 widelców
- RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – 5 widelców
- U WIENIAWY – 5 widelców
- CEVICHE BAR – 4 widelce
- LA ROTISSERIE – 4 widelce
- PAMPAM – 4 widelce
- REST. BACZEWSKICH – 4 widelce
- RESTAURACJA AKADEMIA – 4 widelce
- RESTAURACJA ALEGLORIA – 4 widelce
- RESTAURACJA ARTÉ – 4 widelce
- STREFA RESTAURACJA & BAR – 4 widelce
- RESTAURACJA U FUKIERA – 4 widelce
- MILANOVO RESTAURANT – 3 widelce
- RESTAURACJA BUBBLES – 3 widelce
Natomiast najlepszą karczmą w Polsce 2020 została Karcma Muzykancko z Poronina.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?