Pralina z Lublina trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych
Dziś produkuje je Cukiernia Staropolska z Lublina. Mają różnorodne kształty i kolory. Nadzienie jest miodowo - malinowe.
- Staramy się bazować na produktach, w które bogata jest Lubelszczyzna - podkreśla Tomasz Machoń, właściciel Cukierni Staropolskiej. Jego firma robi kolorowe słodkości od pięciu lat. - Jednak ich korzenie na Lubelszczyźnie sięgają początków XX wieku - dodaje Machoń. Jak tłumaczy kluczowy w produkcji pralin jest proces temperowania (obróbki termicznej) czekolady. - Dzięki temu pralina jest chrupka - wyjaśnia Machoń.
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?