Laur Marszałka to konkurs wyłaniający co roku wyróżniające się, smaczne i tradycyjne potrawy Mazowsza. Do zawodów zgłosić się mogą firmy i osoby indywidualne. Każdy z uczestników może zaprezentować tylko jeden produkt. Specjały już nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogą brać udziału w rywalizacji.
Ze 150 zgłoszonych produktów jury wybrało 24 najlepsze. - Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach - to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze - podkreślił wręczający nagrody marszałek województwa mazowieckiego, Adam Struzik.
Laur Marszałka 2019. Kto wygrał?
W konkursie wziąć udział mogli przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni. Rywalizowali oni w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
Na liście produktów nie zabrakło tradycyjnych wędlin, serów, czy napoi. Nagrodzone zostały m.in. Chleb żytni na trzonie z ziołami powstający dzięki metodzie wielogodzinnej fermentacji zakwasów i ciasta, Ser Wędzony z Markowej Zagrody, wytwarzany metodą tradycyjną zgodnie z niezmienioną od 25 lat recepturą, czy pasztet z dziczyzny, do którego produkcji wykorzystuje się mięso z dzika, sarny oraz dzikiej kaczki.
Wśród nagrodzonych znaleźli się:
- Mariola Zgódka, Wola stanisławowska, powiat miński;
- Cecylia Nowakowska koło gospodyń Dosin, powiat legionowski;
- Ewa Sumińska, Janów Mikołajówka, powiat nowodworski
- Klub żywności ekskluzywnej "Macica", Maciej i Karol Kwiatkowscy w Ostrołęce;
- Koło gospodyń wiejskich Chudek, powiat ostrołęcki;
- Dariusz Marcinowski, Radziwiłłów mazowiecki, powiat żyrardowski;
- Koło gospodyń wiejskich Połoń, Połoń, powiat przasnyski;
- Krzysztof Michalczuk Rządza, powiat miński;
- Anna Goliszewska Kawęczyn, powiat garwoliński;
- Grzegorz Buszkiewicz koło gospodyń wiejskich „jarzębinki” w Eugeniowie, powiat lipski;
- Bogna i Marcin Milewscy, Legionowo;
- Przemysław Górlicki Pawłów, (powiat białobrzeski);
- Aleksandra i Mariusz Siwińscy, Ceranów, powiat sokołowski;
- Magdalena Pietrzak Guty, powiat legionowski;
- Piekarnia Wacyn Ewa Brzezińska, Andrzej karczewski Wacyn, powiat radomski;
- Piekarnia Hanna Milewska Sońsk, (powiat ciechanowski);
- P.P.H.U. Pod różami Ryszard różański, Jedlnia letnisko, powiat radomski;
- Zakład usługowo-produkcyjny Wesart-Artur Zarzycki Skołatowo, powiat płoński;
- Wyrób wędlin tradycyjnych Adam Węgłowski Karniewo, powiat makowski;
- Gospodarstwo rolne markowa zagroda marek zalewski, Nowe Pawłowo, powiat przasnyski;
- Okręgowa spółdzielnia mleczarska w Siedlcach;
- Krokus przetwórnia owoców i warzyw Czesław Caryk sp. J. Pająków, powiat zwoleński;
- Adam i Wojciech piotrkowscy gospodarstwo pasieczne, Żuromin;
- Wiesław Gowin gospodarstwo rolne Drużno, powiat żyrardowski;
Zobacz też:
POLECAMY TEŻ:
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?