Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Proste jak sushi

Teraz Słupsk
Teraz Słupsk
culinaryadventuresinkitchen.com
Podobno jest to drogie danie, podobno ekskluzywne, podobno ciężko zrobić. Tak myślą jedynie ci, którzy z sushi się nie zmierzyli. W rzeczywistości okazuje się, że sushi jest banalnie proste do wykonania, a co najważniejsze jest bardzo zdrowe.

Wszystkie akcesoria do sushi - wodorosty, maty, pałeczki i sosy kupimy w większości supermarketów. Kosztują zazwyczaj powyżej 100 złotych. Są tam matki do zawijania, sosy, wasabi w proszku, algi i ryż. Taki zestaw wystarczy do przygotowania kolacji dla pięciu osób.Sushi na zdrowieJapońska kuchnia należy do najzdrowszej na świecie, ma bardzo mało cholesterolu, tłuszczu i kalorii. Jest za to pełna żelaza i witamin. Ryż biały jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii, powoli ulegając rozkładowi. Ryż to także źródło wysokiej ilości białka, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Nie zawiera glutenu, może być spożywany przez osoby, które są uczulone na to białko. W ryżu znajdują się witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: fosfor, magnez, wapń, cynk, mangan, kobalt czy fluor.Ryby stanowią grupę produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Średnio ryby zawierają od 50-85 proc. wody, 10-25 proc. białka, 0,2-54 proc. tłuszczu, 0,5-5,6 proc soli mineralnych i 0,1-0,4 proc węglowodanów.Znawcy tematu polecają do przygotowania sushi ryby wędzone, ale też ogórka, paluszki krabowe. Przygotowuje się je na wiele sposobów, niezależnie jednak od sposobu przygotowywania, ryż zakrapia się octem ryżowym.Sushi niejedno ma imięMięsne składniki najczęściej są surowe. W przypadku sushi ze składnikami mięsnymi zaleca się jego spożycie w przeciągu maksymalnie trzech godzin od momentu przygotowania. Maki-zushi powstają w wyniku ułożenia ryżu, oraz ryby, często także ogórka na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być mniejsza od ich średnicy.Chirashi-zushi, czyli sushi porozsypywane , to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów.Temaki-zushi jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż i nori. Każdy sam komponuje swoje sushi.Ostre jak wasabiDo sushi zawsze podaje się sos sojowy, zielony japoński chrzan wasabi, oraz marynowany imbir, który należy zjadać w małych ilościach pomiędzy różnymi rodzajami potrawy.(MŻ)-------------------ile kosztuje sushi* bambusowa mata - 10 zł* wasabi - 6 - 8 zł* ryż do sushi - 9-15 zł* sos sojowy - 4 - 8 zł* nori - 8 - 15 zł* imbir marynowany -15 zł* zaprawa do ryżu - 16 - 20 zł 

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto