Składniki:
* 2 duże kalmary
* 1 opakowanie makaronu ryżowego
* 1 awokado
* 1 mango
* 1 limonka
* 1 puszka mleka kokosowego
* trawa cytrynowa
* cebulka dymka
* kurkuma, curry, imbir
* sól, pieprz
* olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulkę dymkę.
Podsmażamy wszystko przez chwilę a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę mango i awokado oraz delikatnie rozbite końcówką noża - kłącze trawy cytrynowej. Po kilku minutach zalewamy smażone składniki mleczkiem kokosowym i dusimy, aż nadmiar płynu się nie zredukuje.
Gdy tak się stanie, usuwamy z naczynia trawę cytrynową. Całość doprawiamy curry, imbirem i kurkumą dla zmiany koloru. Na końcu dodajemy sok z limonki oraz startą skórkę (z limonki), a także sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną masą faszerujemy wcześniej oczyszczone tuby kalmarów, a następnie na łyżce cedzakowej zanurzamy je w gorącym oleju na ok. 1minutę.
Makaron ryżowy zalewamy lekko osolonym wrzątkiem na około trzy minuty. Na talerzu układamy makaron, a na nim kalmary.
Wszystkim czytelnikom "Gazety Krakowskiej" życzę smacznego.
Polecam, Maciej Koźlakowski
Zobacz zmagania zawodników w morderczym biegu z Ronda Kuźnickiego na szczyt Kasprowego Wierchu
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?