Choć może się wydawać inaczej, zima to najbardziej kreatywny czas w pracy barmana. Gdy za oknem pada śnieg, a w spiżarni brak jest wielu składników, barmani sięgają po korzenne przyprawy, czekoladę, aromaty kawowe, wędzone, mocne alkohole i bardzo aromatyczne połączenia składników. Jak prezentują się takie drinki na żywo? By to sprawdzić odwiedziliśmy Coctail Bar Max & Dom Whisky na Krakowskim Przedmieściu, miejsce, gdzie nawet w środku zimy możecie zapomnieć o brzydkiej aurze i poczuć odrobinę lata:
Przepisy na drinki
Oto jak poradzić sobie z zimową chlapą zapytaliśmy Michała Stasiaka, szefa barów Domu Whisky. On zaproponował na 3 zupełnie różne rozwiązania tego problemu.
Grzane wino
- Na początek proponuje grzane wino, zupełnie inne od tego, jakie znamy chociażby z zimowych jarmarków, czy schronisk narciarskich - mówi Michał Stasiak, stając za barem.
Składniki:
- 20 ml ciemnego rumu
- czerwone wytrawne wino
- 30 ml syropu miodowego
- 15 ml soku z cytryny
Jest to tak naprawdę koktajl, a nie gotowy miks, często rozcieńczony. Na początku wlewamy wino. Fajnie, żeby było ono wytrawne. Do tego dodajemy 20 ml ciemnego rumu, dodatkowo, ważnym elementem jest sok żurawinowy dobrej jakości. Dodajemy 30 ml oraz 30 ml syropu miodowego, czyli miodu rozcieńczonego wodą w proporcji 2:1, oraz 15 ml soku z cytryny. Całość musi podgrzać. W domu może nam do tego posłużyć kuchenka i garnek - tłumaczy Michał.
Całość przelewamy do szklanki i dekorujemy plastrem pomarańczy, do którego wbijamy kilka goździków. Nadadzą dodatkowego aromatu.
Penicylina
- 50 ml torfowej whisky
- 50 ml miodu zblendowanego z imbirem i wodą
- 30 ml soku z cytryny
Jednym z najczęściej wybieranych przez naszych gości koktajlem jest klasyczna penicylina. My akurat robimy swoją wersję złożoną z torfowej whisky, miodu, imbiru oraz soku z cytryny - zdradza szef barów Domów Whisky. Całość wstrząsamy i przelewamy do szklanki z lodem.
Ze świeżymi owocami
Znakiem firmowy Maxa są koktajle na świeżych owocach. Również zimą można spróbować niesamowitych kompozycji obficie dekorowanych owocami. - Wielu z naszych gości pragnie uciec od zimowej aury i odwiedza nas by wypić koktajl właśnie na świeżych owocach,a mamy tak naprawdę owoce z całego świata - mówi Michał Stasiak
Składniki:
- 50 ml białego rumu
- 25 ml likieru z marakui
- 25 ml soku z limonki
- 50 ml soku z marakui
- świeże owoce (mango, 2 kawałki ananasa, świeża marakuja)
- kruszony lód
Składniki blendujemy ze sobą, dodając pokruszony lód. Koktajl wlewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy obficie świeżymi owocami.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?