Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na drinki, które przypomną wam lato. Trzy propozycje na zimne dni. Poleca Dom Whisky [ZDJĘCIA]

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Drinki, które przypomną wam lato. Trzy propozycje na zimne dni
Drinki, które przypomną wam lato. Trzy propozycje na zimne dni Paweł Wiśniewski
Przepisy na drinki. Tęsknicie za latem? Jeśli tak, koniecznie zobaczcie nasze propozycje na jesienno-zimowe drinki Michała Stasiaka, szefa barów Domu Whisky. Dalsza część tekstu poniżej.

Choć może się wydawać inaczej, zima to najbardziej kreatywny czas w pracy barmana. Gdy za oknem pada śnieg, a w spiżarni brak jest wielu składników, barmani sięgają po korzenne przyprawy, czekoladę, aromaty kawowe, wędzone, mocne alkohole i bardzo aromatyczne połączenia składników. Jak prezentują się takie drinki na żywo? By to sprawdzić odwiedziliśmy Coctail Bar Max & Dom Whisky na Krakowskim Przedmieściu, miejsce, gdzie nawet w środku zimy możecie zapomnieć o brzydkiej aurze i poczuć odrobinę lata:

Drinki, które przypomną wam lato. Trzy propozycje na zimne dni

Przepisy na drinki, które przypomną wam lato. Trzy propozycj...

Przepisy na drinki

Oto jak poradzić sobie z zimową chlapą zapytaliśmy Michała Stasiaka, szefa barów Domu Whisky. On zaproponował na 3 zupełnie różne rozwiązania tego problemu.

Grzane wino

- Na początek proponuje grzane wino, zupełnie inne od tego, jakie znamy chociażby z zimowych jarmarków, czy schronisk narciarskich - mówi Michał Stasiak, stając za barem.

Składniki:

  • 20 ml ciemnego rumu
  • czerwone wytrawne wino
  • 30 ml syropu miodowego
  • 15 ml soku z cytryny

Jest to tak naprawdę koktajl, a nie gotowy miks, często rozcieńczony. Na początku wlewamy wino. Fajnie, żeby było ono wytrawne. Do tego dodajemy 20 ml ciemnego rumu, dodatkowo, ważnym elementem jest sok żurawinowy dobrej jakości. Dodajemy 30 ml oraz 30 ml syropu miodowego, czyli miodu rozcieńczonego wodą w proporcji 2:1, oraz 15 ml soku z cytryny. Całość musi podgrzać. W domu może nam do tego posłużyć kuchenka i garnek - tłumaczy Michał.

Całość przelewamy do szklanki i dekorujemy plastrem pomarańczy, do którego wbijamy kilka goździków. Nadadzą dodatkowego aromatu.

Penicylina

  • 50 ml torfowej whisky
  • 50 ml miodu zblendowanego z imbirem i wodą
  • 30 ml soku z cytryny

Jednym z najczęściej wybieranych przez naszych gości koktajlem jest klasyczna penicylina. My akurat robimy swoją wersję złożoną z torfowej whisky, miodu, imbiru oraz soku z cytryny - zdradza szef barów Domów Whisky. Całość wstrząsamy i przelewamy do szklanki z lodem.

Ze świeżymi owocami

Znakiem firmowy Maxa są koktajle na świeżych owocach. Również zimą można spróbować niesamowitych kompozycji obficie dekorowanych owocami. - Wielu z naszych gości pragnie uciec od zimowej aury i odwiedza nas by wypić koktajl właśnie na świeżych owocach,a mamy tak naprawdę owoce z całego świata - mówi Michał Stasiak

Składniki:

  • 50 ml białego rumu
  • 25 ml likieru z marakui
  • 25 ml soku z limonki
  • 50 ml soku z marakui
  • świeże owoce (mango, 2 kawałki ananasa, świeża marakuja)
  • kruszony lód

Składniki blendujemy ze sobą, dodając pokruszony lód. Koktajl wlewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy obficie świeżymi owocami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto