Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na PĄCZKI I FAWORKI na Tłusty Czwartek [wideo]

red
Przepisy PĄCZKI I FAWORKI na Tłusty Czwartek [wideo]
Przepisy PĄCZKI I FAWORKI na Tłusty Czwartek [wideo] Radosław Rakowski / arch. MM
12 lutego wypada Tłusty Czwartek. Jeśli nie wiecie, jak przygotować faworki i pączki - zajrzyjcie do przepisów!

TŁUSTY CZWARTEK - PRZEPISY NA PĄCZKI I FAWORKI:

Zamiast stać w kilometrowych kolejkach do cukierni, spróbuj usmażyć lukrowany przysmak w domu. To prostsze niż ci się wydaje.

Przepis na pączki:

Składniki:

8 żółtek
10 dag drożdży
1/4 l mleka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 kg mąki
szczypta soli
olejek śmietankowy/pomarańczowy
1 łyżka octu lub spirytusu
smalec lub olej
do posypania cukier puder
pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku)

Wykonanie:

Cukier i drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem do roztopienia i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać resztę mąki, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet lub spirytus.

Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).

W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.


Przy okazji przypominamy nasz archiwalny film, w którym na temat przygotowywania pączków opowiada Radosław Wisiński z Pracowni Cukierniczej na Ursynowie:


Przypis na faworki:

Propozycja dla tych, którym pączki się już przejadły. Chrust robi się wyjątkowo szybko, a delikatne ciasteczka rozpływają się w ustach.

Składniki:

1 łyżka masła
1 szklanka mąki
3 łyżki śmietany
3 żółtka
1 łyżka octu/spirytusu
smalec/olej
cukier puder do posypania

Masło wymieszać ze śmietaną, a następnie dodawać mąkę, żółtka i ocet lub spirytus (nie wódkę, bo tłuszcz będzie kipieć). Całość wyrabiać aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto.

Następnie cienko rozwałkować i pociąć na ok. 3 cm pasy, a następnie ciąć ukośnie, co ok. 10 cm, aż powstaną ładne równoległoboki. Kawałki nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny ostrożnie przeciągamy przez nacięcie. W ten sposób uzyskamy typowe zawinięcie.

W głębokim naczyniu mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto