Przyznawane są im wyróżnienia w postaci symboli sztućców (za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu - restauracja może otrzymać od jednego do pięciu zestawów sztućców), Bib Gourmand (najlepszy stosunek ceny do jakości) oraz budzących najwięcej emocji słynnych michelinowskich gwiazdek (od jednej do trzech). Są nimi honorowane miejsca szczególne warte odwiedzenia.
Pierwszą w historii polską restauracją, która została uhonorowana gwiazdką Michelina było warszawskie Atelier Amaro, prowadzone przez szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro, które otrzymało je w 2013 r.
Drugą restauracją, która otrzymała gwiazdkę Michelin i stan ten udało się jej utrzymać w najnowszej edycji przewodnika jest warszawska restauracja Senses.
Zobacz także:Sałatka grecka, wątróbka z fondue i pita, czyli przez żołądek do serca teściowej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?