18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przez żołądek do kultury, czyli gdzie można dobrze zjeść i spotkać ludzi z pasją

Justyna Koszewska
Produkcja artystyczna
Kuchnia i sztuka potrafią stworzyć idealną parę - mogą się o tym przekonać goście kulturalnego klubu kolacyjnego "Przystawka z kultury". Sprawdźcie, jak smakuje jedzenie przyprawione muzyką, literaturą, baletem albo sztuką fryzjerską!

Kolacja, której smaku nadaje kultura, to propozycja warszawskiej agencji Go Culture. – „Przystawka z kultury” to nasz autorski cykl spotkań, na których jedzenie jest tłem. Rdzeniem przedsięwzięcia jest kultura. To ona jest tytułową „przystawką” – opowiada Anna Król, prezes Go Culture i pomysłodawczyni projektu.

Na każdym z comiesięcznych spotkań uczestnicy mają okazję porozmawiać z osobami związanymi ze światem kultury i uczestniczyć we wspólnych projektach, jak na przykład rozwiązywanie kryminalnej zagadki pod okiem znanego pisarza Zygmunta Miłoszewskiego. - To był bardziej rodzaj gry fabularnej, zabawa w śledztwo, niż spotkanie z czytelnikami. Nie byłem przekonany do tej formuły, ale impreza wypadła znakomicie. Wszyscy weszli w rolę jednocześnie śledczych i potencjalnych sprawców. Dla mnie to była bardzo ważna i cenna lekcja, dowiedzieć się, jak chętnie ludzie bawią się w fikcję – opowiada o lutowej „Przystawce” pisarz.

Czytaj także: Wine & Food Noble Night 2013: zgłoś swoją restaurację! [ZDJĘCIA]

Pomysłodawcy kulturalnego klubu kolacyjnego, który działa już 1,5 roku, zapraszają na spotkania ekspertów i pasjonatów z różnych obszarów kultury. Uczestnicy „Przystawki” mieli już okazję porozmawiać m.in. z Tomaszem Raczkiem o jedzeniu w filmie, o balecie opowiadała Marta Fiedler, o sekrety sztuki fryzjerskiej zdradzili Kasia i Darek Miłkowie z Milek Design.

Niezwykły klimat spotkań to także zasługą miejsc, gdzie są one organizowane. - Pomysł nawiązuje do tradycji angielskich klubów dyskusyjnych, ale klub nie jest związany z żadnym konkretnym miejscem. – Spotkania organizujemy w miejscach związanych z kulturą, w galeriach, studiach fotograficznych. Wszyscy goście zasiadają przy wspólnym stole, aby mogli się nawzajem widzieć. To daje możliwość uczestnictwa i integracji – opowiada Anna Król. - W trakcie spotkań, które trwają około 2 godzin, nieznające się wcześniej osoby zaczynają ze sobą rozmawiać. Na „Przystawce” spotyka się 25 osób. Chcemy, aby były to kameralne grupy składające się z ludzi, których łączą wspólne kulturalne zainteresowania – dodaje.

Czytaj także: Poznaj z nami nowe i modne miejsca, lokale w stolicy [PRZEWODNIK]

Jedzenie przyprawione kulturą
Choć głównym daniem jest kultura, organizatorzy nie zapominają o strawie dla ciała. Za menu „Przystawki z kultury” odpowiada Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Solec 44. – Staramy się, aby dania serwowane w czasie naszych spotkań były zawsze inspirowane tematem wieczoru – opowiada Anna Król. Ci którzy chcieliby spróbować, jak smakują takie kulturalne przystawki mogą wziąć udział w najbliższym spotkaniu, które odbędzie się 14 marca w studiu fotograficznym Cukry. Przewodniczką wieczoru będzie projektantka niestandardowej biżuterii - Anna Orska, które opowie o łączeniu nowych trendów i materiałów „z drugiej ręki”. Zapisy na spotkanie odbywają się przez stronę internetową www.przystawkazkultury.pl. Koszt uczestnictwa to 110 zł.

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto