Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przygotowania do święconki. Znaczenie i symbolika święcenia pokarmów

Redakcja
Fot. Zakłady Mięsne Pekpol Ostrołęka.
Fot. Zakłady Mięsne Pekpol Ostrołęka.
Koszyczek wielkanocny, czyli święconka to tradycja mocno zakorzeniona w naszej kulturze. W Wielką Sobotę zwyczajowo idziemy do kościoła na obrzęd poświęcenia pokarmów. Przypominamy, co powinno znaleźć się w koszyczku ze święconką i jak przebiega obrzęd poświęcenia pokarmów.

Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego przygotowania.

Święta Wielkiej Nocy związane są z bogatą, wielowiekową tradycją. Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają bowiem VII w., zaś w Polsce znane są od wieku XIV. Mimo, że zawartość koszyka różni się nieco w zależności od rejonu Polski, nie powinno w nim zabraknąć następujących pokarmów:Baranka - symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią,Jajka - znaku odradzającego się życia,Chleba - ciała Chrystusa,Kiełbasy i wędliny – symbolizującego dostatek, zdrowie i płodność,Wody – znaku przygotowania do nowego życiaSoli – symbolu oczyszczeniaCiasta – metafory umiejętności i doskonałościChrzanu – znaku siły fizycznej i krzepyDziś obok tego, co nakazuje tradycja, w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli czekoladowy zajączek i drobne upominki. Warto dodać, że nawet samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Ciekawe jest to, że symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku obrzędu, a najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa.– Do XIX w., do koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie spożywano w ogóle mięsa – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Przecież sam karnawał poprzedzający ten okres dosłownie oznaczał rezygnację z potraw mięsnych. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby. Aby tradycji stało się zadość, koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Należy go przyozdobić gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto