Kulinarną rywalizację przeprowadzono w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Jedenaście drużyn z Kujawsko-Pomorskiego i Pomorskiego przygotowywało potrawy według przepisów zgromadzonych przez Wiktora Kulerskiego ponad sto lat temu w książce „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego".- Kuchnia naszych przodków opierała się głównie o naturalne składniki i przyprawy. Zasiane w gospodarstwie lub znalezione w lesie. Dlatego przygotowywane według ich przepisów potrawy są proste, ale bardzo smaczne - zachwalały Ewa Szabowska, Anna Trzos i Halina Nawrocka, które reprezentowały koła gospodyń wiejskich z gminy Jeżewo w powiecie świeckim. Potrawy pani Anny z KGW w Buczku - zapiekane w mleku ziemniaki oraz śledź w occie - dały jej pierwsze miejsce w kategorii kół gospodyń.Wśród młodych kucharzy najlepiej wypadli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych z Tczewa. - Choć osobiście najbardziej smakowały mi gołąbki przygotowane przez moich podopiecznych - przyznała z uśmiechem Hanna Błażejewska, dyrektorka ZSGH.Uczniowie naszego „gastronomika" zajęli trzecie miejsce.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?