Spis treści
Które przyprawy są najbardziej polecane, a które nie?
Przyprawy to cenny dodatek do potraw, który nawet w niewielkiej ilości poprawia ich walory smakowe i zdrowotne, a często też wizualne. Warto wiedzieć, że spożywane w potrawach najczęściej wspomagają trawienie i ochronę przed zbyt szybkim psuciem się.
Przyprawy to jednak nie tylko rozmaite zioła, ale także przyprawy korzenne – do tych polecanych należą zwłaszcza:
- pieprz czarny, biały, zielony, czerwony,
- gałka muszkatołowa,
- ziele angielskie,
- kardamon,
- cynamon,
- goździki,
- kurkuma,
- imbir,
- kmin rzymski (kumin),
- anyż gwiazdkowy – badian właściwy,
- szafran,
- wanilia.
Dowiedz się na temat:
Oprócz świeżych i suszonych elementów roślin, takich jak liście, kwiaty, owoce, nasiona, kora, korzenie czy kłącza, do naturalnych przypraw należą też sosy i pasty z ich udziałem, jak również produkty fermentowane w tej formie.
Przygotowując dania warto korzystać z cennych naturalnych dodatków, takich jak:
- warzywa przyprawowe: cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe, papryka chili i słodka,
- sos chili i Tabasco,
- ocet balsamiczny, winny, jabłkowy i inne,
- musztarda,
- chrzan,
- jasny sos sojowy i pasta sojowa miso.
W kuchni warto unikać zwłaszcza mieszanek przypraw zawierających dodatki do żywności o działaniu wzmacniającym smaki (zwłaszcza glutaminian monosodowy, rybonukleotydy sodowe), które zaburzają odczuwanie smaków, a najlepiej także z solą. Stosując ją w ten sposób trudno kontrolować przyjmowane ilości sodu, którego nadmiar wpływa negatywnie na układ krążenia.
Do niepolecanych należą ponadto słone przyprawy w płynie typu maggi, które powstają na drodze chemicznych przemian surowców białkowych i mogą być z powodzeniem zastąpione przez naturalne, fermentowane przetwory, takie jak sos sojowy i pasta sojowa miso. Dobrze używać ich (łącznie z prawdziwym bulionem) zamiast kostek rosołowych, które obok soli i wzmacniaczy skamu zawierają też szkodliwe nawet w małej ilości kwasy tłuszczowe typu trans.
Sprawdź także:
Dlaczego przyprawy są zdrowe?
Naturalne przyprawy wzbogacają smak i aromat posiłków, poprawiają strawność jedzenia, spowalniają utratę wartości odżywczych i ograniczają aktywność bakterii i pleśni, przedłużając trwałość jedzenia.
Przyprawy korzenne i zioła zapewniają też liczne przeciwutleniacze, które redukują stres oksydacyjny w komórkach, działając przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wiele z nich ma też unikatowe właściwości, m.in. zwalczając wirusy i wspierając zdrowie na inne sposoby.
Sprawdź, które z popularnych przypraw to najbardziej polecane naturalne dodatki do zdrowych posiłków i jakie wykazują działanie!
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polska coraz bardziej rowerowa