Hotele dla warszawskich pszczół
Rusza kolejna akcja, która ma uchronić miejskie pszczoły przed wyginięciem. Jeszcze w tym tygodniu na terenie Warszawy i okolic zostaną rozmieszczone drewniane hotele dla pszczół. Pszczele Azyle to naturalne konstrukcje, w których owady będą mogły odpocząć, schronić się przed deszczem czy przetrwać zimę. Domki pojawią się w 15 lokalizacjach, m.in. na Wilanowie, Kabatach, Młocinach, oraz w Parku Kampinoskim. Jeśli pilotażowy projekt się sprawdzi, w stolicy takich hoteli będzie jeszcze więcej. Inicjatorem akcji jest Soplica.
Domki według specjalnego projektu
Pszczele Azyle zrobione są z drewna z polskich lasów. W środku znajduje się trzcina, drobne gałązki, szyszki modrzewiowe i specjalne otwory wywiercone w drewienku, przez które owady mogą dostać się do środka i zamieszkać w hotelu. Jest też przestrzeń dla trzmieli, równie pożytecznych zapylaczy. Hotele zostały zaprojektowane i skonstruowane przez Rob in Wood – Niepokorna Stolarka we współpracy z Polskim Towarzystwem Ochrony Przyrody „Salamandra”, które aktywnie angażuje się w działania na rzecz pszczół. - Niezwykle istotne było również, aby po kilku latach funkcjonowania hotele uległy naturalnemu procesowi rozkładu i nie stały się kłopotliwym odpadem – mówi Maciej Kupś z Rob in Wood.
ZOBACZ, jak powstają azyle dla pszczół #PszczeleAzyle
- Zastosowane rozwiązania techniczne oraz rodzaje materiałów gniazdowych gwarantują, że przy odpowiedniej lokalizacji mogą one stanowić doskonałe miejsca rozrodu rozmaitych dzikich, rodzimych pszczół, a przez to efektywnie przyczyniać się do ich ochrony – przyznaje Stowarzyszenie „Salamandra” w wystawionej opinii.
Pszczoły kochają duże miasta
Pszczoły doskonale czują się w wielkich miasta. Nie przeszkadza im hałas ani zanieczyszczenia. W dodatku korzystają z bogatego menu, jakie serwuje im Zieleń Miejska. Warszawskie pszczoły mają dostęp do zróżnicowanej roślinności, co przekłada się na bogatszy skład miodu. - W minionym sezonie mieliśmy miody, które nas bardzo zaskoczyły i były zupełnymi nowościami, np: kasztanowcowo-akacjowy lub winobluszczowo-lipowy - mówi Agnieszka Skórska-Baj z Pszczelarium. Więcej o pszczołach w mieście i miejskim miodzie przeczytasz w TYM artykule.
- Miód pod względem toksykologicznym jest najbardziej czystym produktem. Badania dowodzą, że pszczoły w trakcie przetwarzania nektaru na miód oczyszczają surowiec z pewnej części zanieczyszczeń mechanicznych i chemicznych, w tym także pierwiastków o właściwościach toksycznych. Redukcja ta wynosi od ok. 20% do ponad 35% w zależności od specyfiki danego pierwiastka - mówi Przewodniczący Rady Polskiego Związku Pszczelarskiego, Piotr Krawczyk.
Ogrody dla pszczół na dachach hoteli
Jakiś czas temu pisaliśmy o kwiecistych ogrodach, które powstały na dachach warszawskich hoteli. Mnóstwo miododajnych kwiatów ma ocalić warszawskie pszczoły od wyginięcia. Rośliny zapewnią pożywienie owadom na kilka kolejnych miesięcy. Więcej o tej akcji przeczytasz TUTAJ.
POLECAMY TEŻ:
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?