Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna puchowa babka

Kinga Trubicka
Choć obecnie trwa okres postu warto pomyśleć już o tym co pojawi się w tym roku na wielkanocnym stole. W polskiej tradycji jest wiele potraw, które w czasie tych szczególnych świąt chętnie są podawane. W tym tygodniu przepisem na babkę puchową podzieliła się z nami Monika Kamińska.

Przepis na "puchową babkę"

Składniki
pół kg mąki, 7 dkg drożdży, szklanka mleka, 10 żłótek, 15 dkg cukru, 15 dkg masła, zapach rumowy lub kieliszek rumu, szczypta soli, 20 dkg rodzynek, otarta skórka cytrynowa

Wykonanie
Połowę mąki sparzyć wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzeć. Następnie przykryć i schłodzić. Dodać drożdże wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem pudrem. Ubite żółtka dodać do drożdżowego rozczynu, dosypać resztę mąki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Masło stopić i wlać do ciasta, dodać kieliszek rumu lub aromat rumowy i szczyptę soli. Kolejny raz wyrobić ciasto. Na końcu dodać sparzone rodzynki i skórkę otartą z cytryny. Ciasto przełożyć do formy, którą wcześniej należy wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Polukrować.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto