Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne 25: Przepisy na szybkie dania

Ola Glegoła
Pyszne 25: Wiatraki z gruszkami i czekoladą

Truskawki ze śmietaną, pomidory z bazylią, ser ze szczypiorkiem – to pary, których od lat nie da się rozdzielić. Podobnie jest z gruszkami i czekoladą. Dojrzały owoc, ciemny sos i mnie do szczęścia nic więcej nie potrzeba, no chyba że dodamy do tego trochę ciasta francuskiego i karmelu, przyznaję – w takim towarzystwie gruszki smakują jeszcze lepiej!

Składniki (na mniej więcej 9 sztuk)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
3 gruszki (4, jeśli są mniejsze)
4 łyżki brązowego cukru
1 jajko

Przygotowanie
 – Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. 
 – Obrane gruszki pokrój na grube plasterki (ok. 1–2 cm). Małym nożykiem lub łyżeczką wydrąż środki z pestkami.
 – Plastry obtocz w brązowym cukrze.
 – Ciasto pokrój na kwadraty, większe niż plasterki owoców.
 – Na środku każdego kwadratu połóż gruszkę, w jej środek jedną, lub dwie kostki czekolady. Rogi ciasta zlep ze sobą pośrodku (w kopertę), tak by przykrywały czekoladę.
 – Ciastka posmaruj rozbełtanym jajkiem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 – Piecz ok. 20 minut. 

Wygraj książkę Pyszne 25 Anny Starmach!
Pyszne 25: Wiatraki z gruszkami i czekoladą Truskawki ze śmietaną, pomidory z bazylią, ser ze szczypiorkiem – to pary, których od lat nie da się rozdzielić. Podobnie jest z gruszkami i czekoladą. Dojrzały owoc, ciemny sos i mnie do szczęścia nic więcej nie potrzeba, no chyba że dodamy do tego trochę ciasta francuskiego i karmelu, przyznaję – w takim towarzystwie gruszki smakują jeszcze lepiej! Składniki (na mniej więcej 9 sztuk) 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 3 gruszki (4, jeśli są mniejsze) 4 łyżki brązowego cukru 1 jajko Przygotowanie – Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. – Obrane gruszki pokrój na grube plasterki (ok. 1–2 cm). Małym nożykiem lub łyżeczką wydrąż środki z pestkami. – Plastry obtocz w brązowym cukrze. – Ciasto pokrój na kwadraty, większe niż plasterki owoców. – Na środku każdego kwadratu połóż gruszkę, w jej środek jedną, lub dwie kostki czekolady. Rogi ciasta zlep ze sobą pośrodku (w kopertę), tak by przykrywały czekoladę. – Ciastka posmaruj rozbełtanym jajkiem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. – Piecz ok. 20 minut. Wygraj książkę Pyszne 25 Anny Starmach! Pyszne 25
Nowa książka Anny Starmach Pyszne 25 już jest w księgarniach. Specjalnie dla naszych Czytelników publikujemy przepisy na szybkie dania!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto