Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne dania z gęsiny. Zobaczcie, jakie potrawy można przyrządzić z tego zdrowego i smacznego mięsa [zdjęcia]

(RED)
Gęsina stała się naszą marką regionalną. Dzięki promocji wzrasta spożycie tego pysznego i zdrowego mięsa. Jesień to czas, gdy smakuje ono najlepiej. 

Powróciła tradycja spożywania gęsina 11 listopada w Narodowe Święto Niepodległości, a więc w dniu św. Marcina. Zachęcając Państwa do kultywowania tego zwyczaju, na zdjęciach w galerii w formie podpowiedzi pokazujemy pyszne potrawy z wykorzystaniem gęsiny.
Gęsina stała się naszą marką regionalną. Dzięki promocji wzrasta spożycie tego pysznego i zdrowego mięsa. Jesień to czas, gdy smakuje ono najlepiej. Powróciła tradycja spożywania gęsina 11 listopada w Narodowe Święto Niepodległości, a więc w dniu św. Marcina. Zachęcając Państwa do kultywowania tego zwyczaju, na zdjęciach w galerii w formie podpowiedzi pokazujemy pyszne potrawy z wykorzystaniem gęsiny. Czas na gęsinę
Gęsina stała się naszą marką regionalną. Dzięki promocji wzrasta spożycie tego pysznego i zdrowego mięsa. Jesień to czas, gdy smakuje ono najlepiej. Powróciła tradycja spożywania gęsina 11 listopada w Narodowe Święto Niepodległości, a więc w dniu św. Marcina. Zachęcając Państwa do kultywowania tego zwyczaju, na zdjęciach w galerii w formie podpowiedzi pokazujemy pyszne potrawy z wykorzystaniem gęsiny.

Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 35:

Zobacz wideo: Szacunek zbiorów zbóż, warzyw i owoców w 2021 roku

od 16 lat

Kampania zachęcająca Polaków do spożywania gęsiego mięsa przynosi efekty. Spożycie gęsiny w ostatnich kilkunastu latach wzrosło z 17 do 400 gramów na statystycznego Polaka. I zapewne będzie rosło, bo gęsina jest wspaniałym mięsem o specyficznych walorach smakowych i zdrowotnych. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, magnez, potas i fosfor, a także witaminy, np. A, E i B.

Kampania "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina"

Do wzrostu spożycia gęsiny przyczyniło się takie przedsięwzięcia promocyjne, jak jesienna akcja pod nazwą "Gęsina na świętego Marcina", zainicjowanej w 2009 r. przez Piotra Całbeckiego, marszałka województwa kujawsko-pomorskiego. W naszym województwie udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów Narodowego Święta Niepodległości w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i serwowaną na nich gęsiną jako głównym daniem. Właśnie ruszyła kolejna kampania "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina".

- Z satysfakcją możemy mówić o naszym sukcesie, jakim jest ożywienie zwyczaju wspólnego celebrowania Narodowego Święta Niepodległości, którego nieodłącznym elementem są domowe spotkania przy stole i serwowana podczas nich gęsina. Niech listopadowe biesiadowanie upłynie Państwu w ciepłej i radosnej atmosferze. Bądźmy razem i z dumą świętujmy rocznicę odzyskania niepodległości, w otoczeniu rodziny i przyjaciół, przy kujawsko-pomorskiej gęsinie - zachęca marszałek Piotr Całbecki.

Czas na gęsinę. Tam znajdziecie przepisy

Przepisów na wspaniałe potrawy z gęsiny jest mnóstwo. Możemy je znaleźć m. in. na utworzonej staraniem urzędu marszałkowskiego stronie www.czasnagesine.pl. Kulinarne receptury podają tam gospodynie z naszego regionu oraz znani mistrzowie rondla i patelni. Warto poszukać tam inspiracji na dania z gęsiną w roli głównej. W galerii prezentujemy zdjęcia niektórych potraw przyrządzonych w oparciu o zamieszczone przepisy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na kujawskopomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto