Pyszne i świeże ryby w stolicy. W tych warszawskich restauracjach poczujecie się jak nad Bałtykiem

Michał Skorupka
Michał Skorupka
Pyszne ryby, świetnie skomponowane zestawy obiadowe oraz niskie ceny - tak w skrócie można opisać restaurację "U Rysia - Tawerna Miejska".

Jak zapewniają przedstawiciele lokalu, każdy smakosz ryb znajdzie w nim coś dla siebie.

Regularnie dostarczane świeże ryby z Mazur są przygotowywane przez tamtejszych kucharzy na trzy sposoby:

* tradycyjnie smażone
* gotowane na parze
* pieczone bez tłuszczu

W lokalu zjemy m.in. halibuta i sandacza, w cenach kolejno 36 zł i 34 zł za 200-gramową porcję.

Restauracja serwuje także wyśmienite dania obiadowe w cenach od 31 do 41 złotych. W karcie warto zwrócić także uwagę na zupę rybaka i flaczki z lina - w cenie 18 złotych.

Na zimno zjemy tutaj m.in. tatar z troci (25 złotych) oraz marynowaną sieję w oleju z cebulką (16 złotych).

Restauracja "U Rysia - Tawerna Miejska usytuowana jest przy ulicy Marszałkowskiej 140 (róg ulicy Rysiej).

Godziny otwarcia:

ND - PON (11:00 - 23:00)
WT (11:00 - 21:00)
Pyszne ryby, świetnie skomponowane zestawy obiadowe oraz niskie ceny - tak w skrócie można opisać restaurację "U Rysia - Tawerna Miejska". Jak zapewniają przedstawiciele lokalu, każdy smakosz ryb znajdzie w nim coś dla siebie. Regularnie dostarczane świeże ryby z Mazur są przygotowywane przez tamtejszych kucharzy na trzy sposoby: * tradycyjnie smażone * gotowane na parze * pieczone bez tłuszczu W lokalu zjemy m.in. halibuta i sandacza, w cenach kolejno 36 zł i 34 zł za 200-gramową porcję. Restauracja serwuje także wyśmienite dania obiadowe w cenach od 31 do 41 złotych. W karcie warto zwrócić także uwagę na zupę rybaka i flaczki z lina - w cenie 18 złotych. Na zimno zjemy tutaj m.in. tatar z troci (25 złotych) oraz marynowaną sieję w oleju z cebulką (16 złotych). Restauracja "U Rysia - Tawerna Miejska usytuowana jest przy ulicy Marszałkowskiej 140 (róg ulicy Rysiej). Godziny otwarcia: ND - PON (11:00 - 23:00) WT (11:00 - 21:00) Flickr
Smażony dorsz z frytkami, soczysta flądra czy też wyśmienity pieczony halibut - to tylko niektóre z wizytówek rodzimych nadmorskich restauracji. Choć bez wątpienia idealnie smakują w połączeniu z szumem fal i widokiem na Bałtyk, możemy raczyć się nimi również w stolicy. Szefowie kuchni stołecznych restauracji uwielbiają przyrządzać ryby zarówno w tradycyjny, jak i nowatorski sposób. Oprócz wyżej wymienionych ryb, w Warszawie zjemy m.in. grillowane filety z łososia, steki z tuńczyka, faszerowane pstrągi czy wyborne filety z sandacza i morszczuka. Na gastronomicznej mapie stolicy znakomicie odnajdą się także miłośnicy owoców morza. Zjedzą tu m.in. ostrygi, grillowane macki ośmiornicy, a także krewetki, kalmary i małże. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć, gdzie w Warszawie zjemy wyśmienite dania rybne.

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Paula
24 sierpnia, 13:17, Oleksander:

ja wolę sam kupować i sam robić. kupuję zazwyczaj w konstancin jeziorna w starej papierni jest the house of fish i zawsze mają wszystko świeże.

ooo. lubię to miejsce!

O
Oleksander
ja wolę sam kupować i sam robić. kupuję zazwyczaj w konstancin jeziorna w starej papierni jest the house of fish i zawsze mają wszystko świeże.
K
Kamila
Jeśli chodzi o dobrą rybkę to dodałabym tu jeszcze rybę w żółtym sosie curry z Saffron Spices. Zamawiałam sobie w poniedziałek właśnie ją przez RoomService, bo naszła mnie ochota na rybkę a nie chciało mi się z domu wychodzić. Tak dobrze zrobionej ryby nawet nad morzem nie jadłam
Dodaj ogłoszenie