Naturalne i świeże pieczywo, które powstaje w rzemieślniczy sposób, to właśnie łączy te miejsca. Piekarnie rzemieślnicze udowadniają, że pieczenie chleba to sztuka. Trudna. Ale warta zachodu, bo efekty, w postaci pachnących i smakowitych bochenków i zadowolonych klientów, wynagradzają trudy poszukiwania idealnego smaku, znakomitej konsystencji i chrupkości.
Piekarnie rzemieślnicze to fenomen ostatnich lat. Wypiekane tam pieczywo powstaje według tradycyjnych sposobów wypieku i przepisów. Nie przyspiesza się wzrostu ciasta, a wszystkie wypieki mają zapewnioną odpowiednią ilość czasu do wyrośnięcia ciasta. Chleb jest tworzony na zakwasie, z użyciem starych zbóż, np. samopszy, orkiszu lub mąki z płaskurki. Słodkie drożdżówki przyrządzane są na maśle, jajkach i nie oszczędza się na nich kruszonki lub nadzienia z owoców. Ceny nie należą do najniższych, chleby są droższe od tych kupowanych na stoiskach w marketach, ale warte są każdej złotówki.
Prostota
Świeży chleb potrzebuje niewiele. Wystarczy odrobina masła położona na kromce i właściwie uczta gotowa. Smakosze mogą jeszcze delikatnie posolić. Prostota i smak. Warunkiem podstawowym jest jednak doskonały chleb. Świeży, odpowiednio wilgotny, chrupiący, zachowujący świeżość... A tego najlepiej poszukać w piekarniach rzemieślniczych.
Ranking najlepszych piekarni w Warszawie 2022. Tam kupicie p...

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?