Ranking najlepszych piekarni w Warszawie 2022. Tam kupicie pyszny chleb i wypieki. Lista miejsc, adresy i ceny

Barbara Woźnica
Barbara Woźnica
Tutejsze chleby powstają na 50-letnim zakwasie, czule nazywanym "Marian", od imienia jednego z długoletnich właścicieli piekarni. W ofercie piekarni znajdują się chleby długo fermentowane, które wyrastają ponad 18 godzin.  Dzięki temu udaje się wydobyć ich głęboki smak. Dzięki temu pieczywo jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Piekarnia ma duży wybór chlebów żytnich, pszennych i pszenno - żytnich. Wypieka też chleby na pradawnych zbożach - samopszy i płaskurce. 


Więcej o tym miejscu przeczytacie tu: Piekarnia Pozorek. Pieką chleb od pokoleń

Manufaktura wypieków Pozorek, ul. Jadowska 2
Tutejsze chleby powstają na 50-letnim zakwasie, czule nazywanym "Marian", od imienia jednego z długoletnich właścicieli piekarni. W ofercie piekarni znajdują się chleby długo fermentowane, które wyrastają ponad 18 godzin. Dzięki temu udaje się wydobyć ich głęboki smak. Dzięki temu pieczywo jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Piekarnia ma duży wybór chlebów żytnich, pszennych i pszenno - żytnich. Wypieka też chleby na pradawnych zbożach - samopszy i płaskurce. Więcej o tym miejscu przeczytacie tu: Piekarnia Pozorek. Pieką chleb od pokoleń Manufaktura wypieków Pozorek, ul. Jadowska 2 Szymon Starnawski
Piekarnie w Warszawie 2022. W ostatnich latach piekarnie rzemieślnicze podbijają serca i kubki smakowe warszawiaków. Polubiliśmy chleby i bułki, które powstają według tradycyjnych receptur, bez polepszaczy za to z pasją i poszanowaniem podstawowych produktów. W wyniku tego połączenia powstaje wspaniałe pieczywo - wytrawne i słodkie. A do lady ustawiają się często długie kolejki. Bo za takim chlebem warto postać!

Naturalne i świeże pieczywo, które powstaje w rzemieślniczy sposób, to właśnie łączy te miejsca. Piekarnie rzemieślnicze udowadniają, że pieczenie chleba to sztuka. Trudna. Ale warta zachodu, bo efekty, w postaci pachnących i smakowitych bochenków i zadowolonych klientów, wynagradzają trudy poszukiwania idealnego smaku, znakomitej konsystencji i chrupkości.

Piekarnie rzemieślnicze to fenomen ostatnich lat. Wypiekane tam pieczywo powstaje według tradycyjnych sposobów wypieku i przepisów. Nie przyspiesza się wzrostu ciasta, a wszystkie wypieki mają zapewnioną odpowiednią ilość czasu do wyrośnięcia ciasta. Chleb jest tworzony na zakwasie, z użyciem starych zbóż, np. samopszy, orkiszu lub mąki z płaskurki. Słodkie drożdżówki przyrządzane są na maśle, jajkach i nie oszczędza się na nich kruszonki lub nadzienia z owoców. Ceny nie należą do najniższych, chleby są droższe od tych kupowanych na stoiskach w marketach, ale warte są każdej złotówki.

Prostota

Świeży chleb potrzebuje niewiele. Wystarczy odrobina masła położona na kromce i właściwie uczta gotowa. Smakosze mogą jeszcze delikatnie posolić. Prostota i smak. Warunkiem podstawowym jest jednak doskonały chleb. Świeży, odpowiednio wilgotny, chrupiący, zachowujący świeżość... A tego najlepiej poszukać w piekarniach rzemieślniczych.

Tutejsze chleby powstają na 50-letnim zakwasie, czule nazywanym "Marian", od imienia jednego z długoletnich właścicieli piekarni. W ofercie piekarni znajdują się chleby długo fermentowane, które wyrastają ponad 18 godzin.  Dzięki temu udaje się wydobyć ich głęboki smak. Dzięki temu pieczywo jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Piekarnia ma duży wybór chlebów żytnich, pszennych i pszenno - żytnich. Wypieka też chleby na pradawnych zbożach - samopszy i płaskurce. 


Więcej o tym miejscu przeczytacie tu: Piekarnia Pozorek. Pieką chleb od pokoleń

Manufaktura wypieków Pozorek, ul. Jadowska 2

Ranking najlepszych piekarni w Warszawie 2022. Tam kupicie p...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie