Nasza Loteria

Ranking najlepszych piekarni w Warszawie 2022. Tam kupicie pyszny chleb i wypieki. Lista miejsc, adresy i ceny

Barbara Woźnica
Barbara Woźnica
Tutejsze chleby powstają na 50-letnim zakwasie, czule nazywanym "Marian", od imienia jednego z długoletnich właścicieli piekarni. W ofercie piekarni znajdują się chleby długo fermentowane, które wyrastają ponad 18 godzin.  Dzięki temu udaje się wydobyć ich głęboki smak. Dzięki temu pieczywo jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Piekarnia ma duży wybór chlebów żytnich, pszennych i pszenno - żytnich. Wypieka też chleby na pradawnych zbożach - samopszy i płaskurce. 


Więcej o tym miejscu przeczytacie tu: Piekarnia Pozorek. Pieką chleb od pokoleń

Manufaktura wypieków Pozorek, ul. Jadowska 2
Tutejsze chleby powstają na 50-letnim zakwasie, czule nazywanym "Marian", od imienia jednego z długoletnich właścicieli piekarni. W ofercie piekarni znajdują się chleby długo fermentowane, które wyrastają ponad 18 godzin. Dzięki temu udaje się wydobyć ich głęboki smak. Dzięki temu pieczywo jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Piekarnia ma duży wybór chlebów żytnich, pszennych i pszenno - żytnich. Wypieka też chleby na pradawnych zbożach - samopszy i płaskurce. Więcej o tym miejscu przeczytacie tu: Piekarnia Pozorek. Pieką chleb od pokoleń Manufaktura wypieków Pozorek, ul. Jadowska 2 Szymon Starnawski
Piekarnie w Warszawie 2022. W ostatnich latach piekarnie rzemieślnicze podbijają serca i kubki smakowe warszawiaków. Polubiliśmy chleby i bułki, które powstają według tradycyjnych receptur, bez polepszaczy za to z pasją i poszanowaniem podstawowych produktów. W wyniku tego połączenia powstaje wspaniałe pieczywo - wytrawne i słodkie. A do lady ustawiają się często długie kolejki. Bo za takim chlebem warto postać!

Naturalne i świeże pieczywo, które powstaje w rzemieślniczy sposób, to właśnie łączy te miejsca. Piekarnie rzemieślnicze udowadniają, że pieczenie chleba to sztuka. Trudna. Ale warta zachodu, bo efekty, w postaci pachnących i smakowitych bochenków i zadowolonych klientów, wynagradzają trudy poszukiwania idealnego smaku, znakomitej konsystencji i chrupkości.

Piekarnie rzemieślnicze to fenomen ostatnich lat. Wypiekane tam pieczywo powstaje według tradycyjnych sposobów wypieku i przepisów. Nie przyspiesza się wzrostu ciasta, a wszystkie wypieki mają zapewnioną odpowiednią ilość czasu do wyrośnięcia ciasta. Chleb jest tworzony na zakwasie, z użyciem starych zbóż, np. samopszy, orkiszu lub mąki z płaskurki. Słodkie drożdżówki przyrządzane są na maśle, jajkach i nie oszczędza się na nich kruszonki lub nadzienia z owoców. Ceny nie należą do najniższych, chleby są droższe od tych kupowanych na stoiskach w marketach, ale warte są każdej złotówki.

Prostota

Świeży chleb potrzebuje niewiele. Wystarczy odrobina masła położona na kromce i właściwie uczta gotowa. Smakosze mogą jeszcze delikatnie posolić. Prostota i smak. Warunkiem podstawowym jest jednak doskonały chleb. Świeży, odpowiednio wilgotny, chrupiący, zachowujący świeżość... A tego najlepiej poszukać w piekarniach rzemieślniczych.

Tutejsze chleby powstają na 50-letnim zakwasie, czule nazywanym "Marian", od imienia jednego z długoletnich właścicieli piekarni. W ofercie piekarni znajdują się chleby długo fermentowane, które wyrastają ponad 18 godzin.  Dzięki temu udaje się wydobyć ich głęboki smak. Dzięki temu pieczywo jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Piekarnia ma duży wybór chlebów żytnich, pszennych i pszenno - żytnich. Wypieka też chleby na pradawnych zbożach - samopszy i płaskurce. 


Więcej o tym miejscu przeczytacie tu: Piekarnia Pozorek. Pieką chleb od pokoleń

Manufaktura wypieków Pozorek, ul. Jadowska 2

Ranking najlepszych piekarni w Warszawie 2022. Tam kupicie p...

od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto