reklama

Restauracja Wu Wu. Wyrazisty punkt wśród praskiej gastronomii

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Zaktualizowano 
Restauracja WuWu w Centrum Koneser obiecuje zabrać gości w podróż po smakach przedwojennych polskich salonów. Czy obietnica została spełniona? Próbowaliśmy nowego menu lokalu. Oto nasze wrażenia.

Restauracje, Koneser: Wu Wu błyszczy prostymi składnikami

Bez zbędnych i poetyckich opisów przyrody, przejdźmy od razu do rzeczy. Zacznijmy od przystawki. Śledź po litewsku to maksimum treści przy minimalistycznej formie. Doskonała śmietana, dobra ryba, olej, kawałki ziemniaka. Jest dobrze.

Podobnie, w przypadku dania głównego.Polędwica jest sprężysta, delikatna, soczysta, równomiernie różowa w środku, smaczna. Sos jest dobrze dobrany, owoce - w tym wypadku maliny - nie gryzą się z mięsem. Lokal zdecydował się na tradycyjne ziemniaczane puree i w świecie nieustannych eksperymentów z topinamburem, pietruszką i batatem to miła odmiana.

Restauracja Wu Wu. Wyrazisty punkt wśród praskiej gastronomii

Dla niektórych będzie to wadą, dla nas wręcz przeciwnie. Nieco gorzej wypadają dodatki w postaci grzybów i jarmużu. Nie są złe, ale nie są też do końca potrzebne. Mocną stroną restauracji jest z pewnością połączenie prostych składników, wyniesionych na nowy poziom. Całość podsumowuje plaster miodu w towarzystwie twarogu i śliwek. I to ten moment, gdy napotykamy na komunikacyjną barierę. Bo jak tu wyrazić fakt, że to brzmiące do bólu prosto połączenie to jeden z ciekawszych deserów, jakiego próbowaliśmy w tym roku? Polecamy przekonać się o tym osobiście.

Wu jak wystrój

Noi jeszcze wystrój. Z jednej strony industrialny, prosty, z drugiej strony jakoś czuć tu znajomą, przytulną nutę. Czuć w Wuwu vintage i nostalgię, ale nie kicz. Z głośników gra tu polska muzyka, na stołach leżą podkładki stylizowane na wycinki ze starej prasy. I to jest super. Wnętrze uzupełnia pokaźnie wyposażony bar. Z wyjątkiem surowych ścian, których fanami nie jesteśmy, wystrój nam się podoba. Podobnie, jak koncepcja “polonizacji menu”, w którym znajdziemy sporo nostalgicznych i przedwojennych smaków.

Jeśli nie lubicie takich smaków, nie lękajcie się. Dla amatorów nowinek jest też gryczany popcorn, czy sandacz z mulami. Polskość nie jest w tej kuchni traktowana ortodoksyjnie, czy jednowymiarowo, o czym świadczą, chociażby wariacje na temat pierogów, rosołu (tu z kaczymi podrobami) czy polików z dzika, zamiast ogranych polików wołowych.

Podsumowanie dla niecierpliwych

No to na koniec zostaje nam podsumowanie stosowne dla osób, które nie lubią czytać. Czy w Wuwu jest smacznie? Tak. Czy warto to miejsce odwiedzić? Zdecydowanie. Jeśli jesteście w okolicy, warto zjeść tu obiad. Jeśli pracujecie w Koneserze i jeszcze tu nie byliście to nie wiemy, co robicie ze swoim życiem. W swojej półce cenowej Wu Wu tworzy silną konkurencję i będąc w tej części Pragi z pewnością warto do niego zaglądać.

Charytatywny Kalendarz Herosi 2020

Wideo

Materiał oryginalny: Restauracja Wu Wu. Wyrazisty punkt wśród praskiej gastronomii - Warszawa Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3