Przez bum medialny, który wybuchł wokół tego tematu, są osoby uważające, że jest to zwykła, przejściowa moda lub "dziwny wymysł" tych, którzy pszenicy jeść po prostu nie chcą i rozglądają się za bardziej wyszukanymi produktami.
Gluten największym wrogiem w kuchni dla osób z celiakią
Jednak w rzeczywistości w większości przypadków rezygnacja z jedzenia glutenu, czyli produktów zawierających zboża – pszenicę, jęczmień, żyto czy także owies, wiąże się z bardzo przykrymi dolegliwościami zdrowotnymi. Dla osób chorujących na celiakię, która ma podłoże genetyczne lub mających alergię pokarmową, gluten to prawdziwy wróg w kuchni, którego lepiej unikać jak ognia.
Powstała wśród osób znanych moda na jedzenie niezawierające zbóż sporo ułatwia sprawę, ponieważ dzięki temu zarówno produktów, jak i restauracji serwujących jedzenie z kategorii ‘gluten free’ szczególnie w dużych miastach jest naprawdę sporo.
Restauracje bezglutenowe w Warszawie
Sprawdziliśmy jak wygląda sytuacja w Warszawie. Czy mieszkańcy stolicy z celiakią mają w czym wybierać? Oto lista warszawskich miejsc, w których zboża zostały zastąpione przez inne produkty.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?