Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracje Koneser. Oto nasz przewodnik po wszystkich lokalach gastronomicznych praskiego centrum

PZ
Brat Papy Diego dzieli ze swoim meksykańskim bratem lokal nie bez powodu. Van Dog to miejsce hot dogami, które można by nazwać modnym ostatnio określeniem “rzemieślnicze”. Parówce towarzyszy tu mnóstwo mniej lub bardziej typowych połączeń. Z ciekawszych można wymienić tu tradycyjny amerykański Mac & Cheese z sosem serowym, grillowaną papryką, bekonem, parmezanem i... makaronem, a także opcję z sosem truflowym smażonymi boczniakami, bekonem, papryką i kolendrą. W menu znajdziecie dwie propozycje bez mięsa: Carrot oparty na marchewce pieczonej oraz Tofu. Tej drugiej mieliśmy okazję próbować przy okazji jednej z naszych wizyt w koneserze, ale zdecydowanie lepiej Van Dog radzi sobie z tradycyjnymi połączeniami i do wyboru tychże serdecznie was zachęcamy.
Brat Papy Diego dzieli ze swoim meksykańskim bratem lokal nie bez powodu. Van Dog to miejsce hot dogami, które można by nazwać modnym ostatnio określeniem “rzemieślnicze”. Parówce towarzyszy tu mnóstwo mniej lub bardziej typowych połączeń. Z ciekawszych można wymienić tu tradycyjny amerykański Mac & Cheese z sosem serowym, grillowaną papryką, bekonem, parmezanem i... makaronem, a także opcję z sosem truflowym smażonymi boczniakami, bekonem, papryką i kolendrą. W menu znajdziecie dwie propozycje bez mięsa: Carrot oparty na marchewce pieczonej oraz Tofu. Tej drugiej mieliśmy okazję próbować przy okazji jednej z naszych wizyt w koneserze, ale zdecydowanie lepiej Van Dog radzi sobie z tradycyjnymi połączeniami i do wyboru tychże serdecznie was zachęcamy. Krystian Dobuszyński
Restauracje. Koneser onieśmiela ilością lokali, które mieszczą się na jego terenie. Jeszcze w 2019 roku znajdziemy tu 15 miejsc. Od przyszłego roku czekają nas jednak kolejne premiery. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego, co oferuje Centrum Praskie Koneser, możecie zdać się na nasz subiektywny przewodnik. Dalsza część tekstu poniżej.

Co można zjeść w Koneserze?

Warszawska Wytwórnia Wódek „Koneser” powstała pod koniec wieku XIX i w szczytowym okresie zatrudniała 400 osób odpowiedzialnych za rektyfikację spirytusu oraz produkcję wódek. Okres świetności zakładów przerwała druga wojna światowa. Po wojnie zniszczonego częściowo Konesera przejęły Warszawskie Zakłady Przemysłu Spirytusowego Polmos, a produkcja, która przetrwała zmianę ustroju trwała tu aż do 2007 roku, gdy z powodu kłopotów finansowych zakład musiał zostać zlikwidowany.

Przestrzeń została następnie zagospodarowana przez BBI Development, zrewitalizowana i przywrócona do życia w zupełnie nowej, znanej nam dzisiaj formie. Po dawnej wytwórni wódek pozostały nie tylko zabudowania. Symbolicznie, o przeszłości konesera przypomina dziś otwarte w 2018 roku Muzeum Polskiej Wódki.

ZOBACZ GDZIE ZJEŚĆ W KONESERZE

Brat Papy Diego dzieli ze swoim meksykańskim bratem lokal nie bez powodu. Van Dog to miejsce hot dogami, które można by nazwać modnym ostatnio określeniem “rzemieślnicze”. Parówce towarzyszy tu mnóstwo mniej lub bardziej typowych połączeń. Z ciekawszych można wymienić tu tradycyjny amerykański Mac & Cheese z sosem serowym, grillowaną papryką, bekonem, parmezanem i... makaronem, a także opcję z sosem truflowym smażonymi boczniakami, bekonem, papryką i kolendrą. W menu znajdziecie dwie propozycje bez mięsa: Carrot oparty na marchewce pieczonej oraz Tofu. Tej drugiej mieliśmy okazję próbować przy okazji jednej z naszych wizyt w koneserze, ale zdecydowanie lepiej Van Dog radzi sobie z tradycyjnymi połączeniami i do wyboru tychże serdecznie was zachęcamy.

Restauracje Koneser. Oto nasz przewodnik po wszystkich lokal...

To jednak niejedyne nawiązanie do tradycji, bo lokale na terenie konesera do dziś serwują koktajle na bazie rodzimych destylatów, a bary i restauracje lubią nawiązywać do dawnego dziedzictwa wytwórni tak w designie, jak i sięgając po smaki dwudziestolecia. Jednak kuchnia polska nie jest jedyną, która znalazła w Centrum Praskim Koneser swoją reprezentację. Poza nią znajdziemy tu także indyjską Bombaj Masalę, meksykańskiego Papa Diego czy Włoskie Orzo.

O tym, co obecnie znajduje się na terenie dawnej wytwórni opowiada Monika Piwońska z Centrum Praskiego Koneser.

Łącznie na terenie dawnych zakładów mieści się w sumie 15 barów, restauracji i lokali gastronomicznych a liczba ta ma w najbliższych miesiącach wzrosnąć. Aby nie pogubić się w gąszczu praskiej gastronomii, przygotowaliśmy dla was krótki, subiektywny przewodnik po najciekawszych naszym zdaniem miejscach w Koneserze.

Zobaczcie też:

Muzeum Polskiej Wódki. Na Pradze poznasz historię i spróbujesz narodowego trunku. Byliśmy tam przed otwarciem [ZDJĘCIA]

Muzeum Polskiej Wódki. Na Pradze poznasz historię i spróbuje...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto