Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracje wegetariańskie, Warszawa. Tu zjesz bez mięsa, wypijesz roślinną kawę i spróbujesz wegańskich ciast

ewelina zolkowska
ewelina zolkowska
Shuk to lokal właściciela Mezze, niewielkiej restauracyjki przy Puławskiej, gdzie narodził się pomysł połączenia bliskowschodnich smaków z wegetariańskim jedzeniem. Zaraz obok pide, naszym osobistym faworytem jest szakszuka, czyli danie na bazie jajka w aromatycznym i gęstym sosie warzywnym z pomidorami oraz dodatkami. Zaznaczyć należy, że ser jest (jak to zresztą halloumi) wyraziście słony i nie każdemu takie połączenie słodkiego sosu oraz sera przypadnie do gustu. Nam przypadło bardzo. W menu znajdziemy ją w kilku wariantach, m.in. z grzybami.
Shuk to lokal właściciela Mezze, niewielkiej restauracyjki przy Puławskiej, gdzie narodził się pomysł połączenia bliskowschodnich smaków z wegetariańskim jedzeniem. Zaraz obok pide, naszym osobistym faworytem jest szakszuka, czyli danie na bazie jajka w aromatycznym i gęstym sosie warzywnym z pomidorami oraz dodatkami. Zaznaczyć należy, że ser jest (jak to zresztą halloumi) wyraziście słony i nie każdemu takie połączenie słodkiego sosu oraz sera przypadnie do gustu. Nam przypadło bardzo. W menu znajdziemy ją w kilku wariantach, m.in. z grzybami. Szymon Starnawski
Mieszkasz w Warszawie i masz ochotę na zdrowe, roślinne i pyszne jedzenie? Oto lista najlepszych wege lokali, do których po prostu trzeba zajrzeć! Dalsza część tekstu poniżej.

Ostatnich kilka lat to prawdziwy wysyp miejsc oferujących dania wegetariańskie, a nawet wegańskie. Dynamiczny rozwój niszowych lokali specjalizujących się np. tylko w bezmięsnych burgerach czy wegańskim sushi pokazuje, że warszawiacy coraz chętniej sięgają o roślinne potrawy. Oto przegląd 12 miejsc, do których warto zajrzeć, szukając wegetariańskich i wegańskich przysmaków.

Shuk to lokal właściciela Mezze, niewielkiej restauracyjki przy Puławskiej, gdzie narodził się pomysł połączenia bliskowschodnich smaków z wegetariańskim jedzeniem. Zaraz obok pide, naszym osobistym faworytem jest szakszuka, czyli danie na bazie jajka w aromatycznym i gęstym sosie warzywnym z pomidorami oraz dodatkami. Zaznaczyć należy, że ser jest (jak to zresztą halloumi) wyraziście słony i nie każdemu takie połączenie słodkiego sosu oraz sera przypadnie do gustu. Nam przypadło bardzo. W menu znajdziemy ją w kilku wariantach, m.in. z grzybami.

Restauracje wegetariańskie, Warszawa. Tu zjesz bez mięsa, wy...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto