Restaurant Week, Warszawa 2021. Trwa kultowy festiwal kulinarny. Oto najlepsze debiutujące restauracje

Redakcja
Trwa wiosenna edycja najpopularniejszego festiwalu kulinarnego Restaurant Week. Wydarzenie zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Rezerwując stolik w ramach Restaurant Weekn otrzymujemy trzydaniowe doświadczenie restauracyjne: przystawkę, danie główne, deser oraz powitalnego drinka. W akcji uczestniczy dziesiątki świetnych warszawskich restauracji, spośród których organizatorzy wybrali najlepszych festiwalowych debiutantów. Gdzie wybrać się na Restaurant Week w Warszawie?

Restaurant Week 2021. Najlepsze restauracje debiutujące w Warszawie

Jeszcze tylko przez kilka dni możemy rezerwować stoliki w ramach wiosennej edycji Restaurant Week. W ramach festiwalu do 27 czerwca najlepsze restauracje w kraju przygotowują specjalne, trzydaniowe menu skomponowane specjalnie na tę okazję. - Wiosenna edycja Restaurant Week to przede wszystkim wielkie święto powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są bestsellerowe dania topowych Chefów - przekazują organizatorzy akcji.

Dzięki festiwalowi możemy skosztować specjałów z najlepszych restauracji w okazyjnej cenie 59 złotych. Dokonując płatności za pośrednictwem platformy BLIK otrzymamy dodatkowy rabat (-10 zł). Na gości czekać będzie także powitalny drink od Martini. A co warto zjeść w trakcie Restaurant Week w Warszawie? Organizatorzy wybrali najlepsze restauracje, które zadebiutują podczas tej edycji w stolicy.

Le Braci

Restauracja uznawana za jedno z największych odkryć Restaurant Week. Lokal zlokalizowany jest niemal w samym sercu Warszawy. To miejsce z prawdziwą włoską kuchnią, inspirowane włoskim stylem życia, mentalnością, witalnością i gościnnością.

Restauracja Le Braci
fot. mat. pras.

W festiwalowym menu znajdziecie m.in. duszoną wołowinę barolo z warzywami, risotto z chianti i straciatellą lub toskańską sałatkę z pomidorami, krewetkami i chlebem. Na deser prawdziwe, włoskie tiramisu!

Aruba Sophisticated Ribs Bar

Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja specjalizująca się w pieczonych żeberkach. Jej sercem jest wielki, opalany drewnem grill. W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez tamtejszego chefa zachwycą nawet najbardziej wymagających gości.

Restauracja Aruba
fot. mat. pras.

Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. żeberko z wieprzowiny złotnickiej, demi-glace z grillowanymi boczniakami królewskimi, czerwoną cebulą i pieczonymi ziemniakami.

Noon Bistro

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Noon Bistro to koncept kulinarny, który jest połączeniem bistro, wine baru i delikatesów. Zlokalizowany na warszawskim Wilanowie zaprasza do skosztowania prostych dań, złożonych ze składników najwyższej jakości oraz sezonowych warzyw i owoców. Serwowane dania idealnie pasują do wina, którego jest tu pod dostatkiem. Na talerzach znajdziemy takie pyszności jak prosciutto crudo na szparagach z bobem i pastą fresca z pini lub w wersji wege - zielone kaszotto quinoa z bobem, szparagami i cytryną w słodkiej zalewie. Posiłek można zjeść w klimatycznych wnętrzach lub zacisznym, zielonym ogródku, ozdobionym starymi beczkami.

Food Cartel

Dalekie podróże to jedynie marzenie? Co powiecie na kulinarną podróż w cztery strony świata? Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i zdecydować się na Food Cartel, czyli klimatyczną restaurację, która oferuje kuchnię śródziemnomorską, azjatycką, meksykańską i włoską. Takie połączenie nie ma prawa się nie udać! W festiwalowym menu znajduje się mi.in burger vegano urbano z frytkami z batata lub ostre żeberka Xi An podane z kimchi i ryżem. Na deser mus z tapioki i mleka kokosowego z sosem mango. Brzmi świetnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Magari

Nietuzinkowe dania czekają na Gości także w Magari - włoskiej restauracji znajdującej się niemal w Hotelu Puro.

Restauracja Magari
fot. mat. pras.

Na talerzach znajdziecie takie pyszności jak domowe gnocchi z niedźwiedzim czosnkiem, młodą cukinią, mozarellą i parmezanem lub pierś z kurczaka zagrodowego z rabarbarem, musem selerowym, młodym szpinakiem i pangrattato. Restauracja zadbała też o słodki deser - domowe tiramisu, lody espresso i ciasteczka amaretti.

Sklepowy patriotyzm, to polska specjalność.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

W ten weekend akurat przychodzą do nas znajomi i mamy w planach zamówić coś przez roomservice, na festiwalu byliśmy w poprzednią sobotę. Bardzo dobre menu było w lokalu. :)

Dodaj ogłoszenie