Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szybka i pożywna zupa z soczewicy – idealna na jesień. Prosty przepis na pyszną i pożywną zupę, którą cała rodzina zje ze smakiem

Redakcja
Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zupa z soczewicy to prawdziwy przysmak. Jest pożywna, sycąca i rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się jako główne danie na jesienne dni. Można jeść ją samą lub z porcją pieczywa. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy.

Spis treści

Pożywna zupa na jesień. Prosty przepis

Polecam przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę z soczewicy. Dodaję do niej ziemniaki i kiełbasę, a całość doprawiam czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. To proste i szybkie w wykonaniu danie, które dostarcza wielu niezbędnych substancji odżywczych. Proponuję podać zupę z ulubionym pieczywem. Możesz urozmaicić ją także, dodając dodatkowo świeże pomidory obrane ze skórki.

Zupa z soczewicy – przepis z soczewicy czerwonej

czas przygotowania: ok. 45 minut
liczba porcji: dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g soczewicy czerwonej,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 duża marchewka,
  • mały kawałek selera,
  • 7 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 200 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej,
  • 2 litry bulionu lub wody,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić zupę z soczewicy? Przygotowanie krok po kroku

  1. Umyj i obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Soczewicę przełóż na sito i wypłucz. Następnie wsyp ją do garnka i zalej wodą lub bulion. Ustaw na średnim ogniu, do zagotowania.
  3. Po 5 minutach dodaj warzywa (oprócz cebuli) i gotuj całość 25 minut.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulkę i podsmaż na złoty kolor. Wsyp na patelnię paprykę słodką i ostrą i podsmaż minutę. Przełóż całość do zupy.
  5. Na tej samej patelni podsmaż kiełbasę. Posyp ją majerankiem i czosnkiem (świeże ząbki pokrój w drobną kostkę) i dodaj do zupy. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  6. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło, smacznego!

Polecamy także pożywne kotlety z soczewicy na obiad albo rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy.

Wypróbuj także: przepis na pierogi z soczewicą

Zobacz inne przepisy na zupy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybka i pożywna zupa z soczewicy – idealna na jesień. Prosty przepis na pyszną i pożywną zupę, którą cała rodzina zje ze smakiem - Strona Kuchni

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto