Truskawkę można tak po prostu zjeść, najlepiej świeżo zerwaną z krzaczka, soczystą i słodką. Można pokusić się o przyrządzenie truskawek ze śmietaną i cukrem, proste, ale jaki efekt... 365 dań z truskawek? Można także poświęcić więcej czasu i wyczarować w kuchni prawdziwe kulinarne dzieła. Pierogi truskawkowe, ciasta i torty z truskawkami, gofry i naleśniki z truskawkami, desery, kompoty, przetwory – co kto lubi. Potęga truskawki tkwi nie tylko w walorach smakowych, drobny owoc zawiera w sobie całe mnóstwo cennych witamin, warto zatem zajadać się nimi dla zdrowia i urody. Jednak przy ich spożyciu należy uważać, bo truskawki silnie uczulają powodując wysypki nawet na całym ciele. Zdecydowanie na zdrowie! – Truskawki maja działanie bakteriobójcze, wspomagają zwalczanie stanów zapalnych jamy ustnej – wyjaśnia Aniceta Kruszewska, alergolog.– Poleca się je reumatykom, ludziom cierpiącym na schorzenia wątroby – truskawki regulują poziom kwasów, wydzielanie żółci i pracę wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Działają także dobroczynnie na serce, są krwiotwórcze, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie. Szczupła linia Truskawki są niskokaloryczne, w dziewięćdziesięciu procentach składają się z wody. Mogą je bez obaw jeść dbający o linię, tym bardziej że truskawki zawierają bromelinę – enzym rozkładający białka. Ze względu na dużą ilość pektyn poprawiają przemianę materii, ułatwiając trawienie. Zawarte w nich mikroelementy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?