Zawody wygrał ten, kto najszybciej zje jedną rurkę. Czas mierzony był przez sędziego. Mistrz Świata, oprócz zaszczytnego tytułu, otrzymał m.in. darmowy abonament na 50 rurek z bitą śmietaną. Przewidziano też nagrody dla wicemistrza i osoby, która jadła w najbardziej widowiskowy sposób.
Konkursowa rurka ważyła ok. 35-38 g i mierzy 20 cm. Wypiekana była z pszennej mąki według autorskiej receptury założyciela firmy - Konstantego Przewłockiego. Krem zrobiono z naturalnej, nieulepszanej białkiem, śmietany.
Wyrabianiem ciasta i mieszaniem śmietany zajmuje się maszyna imponujących rozmiarów - 180-centymetrowy niemiecki mikser, który powstał jeszcze w czasach II wojny światowej. Krem aplikuje kosmiczna maszyna przypominająca wiertarkę, napędzana korbą, skonstruowana własnoręcznie przez pana Konstantego w latach 50.
Czytaj też: Te pączki jadł Piłsudski
Mistrzostwa organizujowała, działająca od ponad 50 lat cukiernia państwa Przewłockich "Rurki z Bitą Śmietaną", wraz z Klubokawiarnią Kicia Kocia. Udział w zawodach był bezpłatny. Pula miejsc przygotowanych dla uczestników mistrzostw wyczerpała się w ciągu niecałej doby. Tych, którym nie udało się zapisać, cukiernia zaprasza jeszcze w tym roku na kolejną edycję czempionatu.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?