Siewcy smaku - przyjdź tu na lunch z wegańskimi znajomymi. Podziękują ci! [WIDEO, ZDJĘCIA]

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód

Wideo

Zobacz galerię (15 zdjęć)
Siewcy smaku podają dania "jednokoszykowe" w środku kasza miesza się z mięsem, warzywami, kiełkami i mnóstwem zielonych dodatków. To doskonała opcja na lunch, także ten wegański.

Na co dzień, to dwa różne światy. Jedni chodzą do Butchery and Wine na steka, ci drudzy, na cieciorexa do Krowyżywej. Jedni stołują się w Ed Red, drudzy w Vegdeli. Przy wspólnym stole spotykają się rzadko, no chyba, że uda im się znaleźć miejsce, gdzie zjedzą coś razem. Nie każdy miłośnik ryby i wołowiny musi mieć jednak ochotę na falafela z Tel Avivu czy curry z Wegemamy.

Dramat godziny lunchu
Jeśli jesteście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej pewnie doskonale znacie problemy ze zbiorowym żywieniem. Szczególnie, jeśli szukacie do jedzenia czegoś w porze lunchowej.

- Jest coś bez mięsa? - pytasz z nadzieją w głosie.
- Ryba - odpowiada zmęczona życiem pani bufetowa
- Coś innego?
- Makaron - słyszysz w odpowiedzi i już po chwili chochla z zastygłą śmietaną wędruje w kierunku szaroburych pappardelli. Nie tak życie na diecie bezmięsnej opisywały gwiazdy TV. Tak wiemy, to problem ludzi pierwszego świata. Zupełnie nieistotny z punktu widzenia innych ludzkich dramatów. Ale człowiek jeść coś musi. A jeśli twoje wyobrażenie obiadu to nie mięso z mięsem lub makaron ze śmietaną, jesteś w kropce.

Siewcy dobrych zwyczajów
Dlaczego Siewcy Smaku nam się podobają? Bo oferują lekki posiłek, pełen warzyw i przemyślany. Ich “koszyki” to danie złożone z kilku warstw połączonych sprytnie w misce. Podstawą jest kasza lub ryż, na której spoczywa mięso lub inny składnik białkowy, oraz dodatki w postaci zieleniny, bakalii, kiełków, innych warzyw. Zamiast kotleta z jałową kaszą dostajemy dobrze skomponowany zestaw smaków. Podobnie jak w jednogarnkowym daniu, poszczególne składniki mieszają się ze sobą - nazywamy to koszykiem, żeby nawiązać też do miejsca, hali koszyki. - Podanie tego jako dania jednogarnkowego potrafi zbalansować smaki - mówi Tomasz Tomaszek, właściciel Siewców.

Co zjemy w Siewcach smaku? Do wyboru mamy koszyki z mięsem, jeden wegetariański i jeden wegański. Menu zmienia się co kwartał, teraz warto wpaść na koszyk z indykiem lub (w wersji wege) z batatem. Ten ostatni uzupełniony jest dodatkiem zieleniny, cieciorki, granatu i chipsów z boczniaka. Dostępna jest także wersja z polikiem wołowym i pieczarkami na komosie ryżowej. Każdy z koszyków napakowany jest innym tzw. “superfoods” (jedzeniem wyjątkowo bogatym w witaminy i składniki odżywcze) oraz mnóstwem dodatków.

Komu koszyk?
Jasne, nie wszystko jest tu idealnie. Niektóre smaki nie przegryzają idealnie, nie jesteśmy też fanami chipsów z boczniaka, które okazują się zbyt łykowate. Niektóre składniki zdają się być dodane nieco na siłę. Nie mniej, Siewcy jako całość bronią się smakiem. Warto tu wpaść jeśli szukasz miejsca na lunch z wegetariańskimi znajomymi. To także miejsce dla tych, którzy chcieliby zjeść coś zielonego i wciąż zaspokoić głód, zamiast wcinać świeże liście szpinaku. Słowem, to miejsce dla wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść. Nie tylko w porze lunchu.

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kinga

"Krowyżywej" ? Chyba do Krowarzyw ;)

Dodaj ogłoszenie