Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Dzień Pizzy! Wszystko o jednym z najpopularniejszych dań na świecie

Redakcja MM
Redakcja MM
Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje ...
Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje ... Sebastian Wołosz
Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje się jednak, że narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Swoje święto obchodzi dziś pizza.

Rozmowa z Katarzyną Zawadzką, właścicielką pizzerii Gruby Benek:


– Skąd pochodzi pizza? Mówi się, że jest głównym przysmakiem Włochów, ale ma ponoć greckie korzenie.

– W Grecji mają pitę, czyli okrągły, pszenny, płaski placek. Domem i królestwem pizzy są Włochy. Trzeba jednak wiedzieć, że Włosi robią pizzę zupełnie inną od tej, którą znamy w Polsce. W naszym kraju nie używamy takiej jak oni mąki, mamy inne piece. Nasza pizza jest typowo europejska, nawet podchodząca pod amerykańską. Więcej w niej składników, jest bardziej kaloryczna, ma grubsze ciasto. W naszej pizzy musi być mięso, szynka, boczek. Włosi bazują na pomidorach i bazylii. Polacy chcą się pizzą przede wszystkim najeść, wolą więc mięsne dodatki do pizzy. Ciasto we włoskiej pizzy jest cieńsze i bardziej słone, nasze jest grubsze i ma lekko słodki posmak.

– Ile jest rodzajów pizzy?
– W sumie główne są trzy rodzaje pizzy: na cienkim włoskim cieście, pizza na klasycznym grubym cieście i pizza deep dish, czyli taka, która ma głębokie ciasto. Piecze się taką pizzę w głębokich blachach z dużym rantem. Kiedy ciasto jest już upieczone, do środka dodaje się bardzo dużo sosów i dodatków: mięs i warzyw. To totalna nowość.

Zapraszamy do udziału w naszym konkursie! Podziel się przepisem na pizzę i wygraj zaproszenia do jednej ze szczecińskich restauracji! Kliknij >>>

– Smaków jest jednak dużo więcej.
– Dokładnie, smaki są różne i może być ich całe mnóstwo. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki wybierzemy. Mogą być pizze ostre, słodkie, z owocami morza, wegetariańskie, mieszane. Możliwości smakowych jest bardzo wiele.

– Jakie są najbardziej oryginalne, nietypowe pizze?
Słyszałam o wielu różnych wymyślnych pizzach. Ostatnio popularne są pizze rożki. Robi się je używając stożkowej foremki. Foremkę wykłada się ciastem do pizzy, do środka wkłada się wybrane składniki i całość zapieka w piecu. Nietypową pizzą jest też pizza pieróg – wygląda jak wielki pieróg, który w środku ma składniki dodawane tradycyjnie do pizzy, czyli ser, pieczarki, szynka, cebula i inne. Takie pizze pierogi można zjeść nawet w kilku szczecińskich pizzeriach.

– Jaką pizzę z menu szczególnie by pani poleciła?
– W swojej ofercie mamy ciekawe nazwy pizz. Wśród nich są m.in. Benek na wczasach, Benek w Grecji, a nawet Szczeciński Benek, który cieszy się ogromną popularnością. Pizza Szczeciński Benek zawiera kawałki mięsa drobiowego – kebaba, kawałki ogórka konserwowego, cebulę, sos pomidorowy i ser. Każdy mieszkaniec powinien go spróbować. Hitem jest jednak Popularny Benek z serem, szynką, sosem i pieczarkami.

– Jaka jest tajemnica smacznej pizzy? Najważniejsze jest ciasto? A może dobrej jakości składniki?
– Ile ludzi, tyle opinii. Tajemnicą dobrej pizzy jest dobry kucharz, który musi mieć ciepłe ręce. Te ciepłe dłonie są niezwykle ważne, bo ciasto do pizzy jest drożdżowe i aby ono było dobre, trzeba je gnieść i rozkładać ciepłymi rękoma.

– A co jest sekretem smacznej pizzy w Grubym Benku?
– Sekretem naszej pizzy jest ciasto, które zapewnia jej wyjątkowy smak i sos pomidorowy, który przygotowujemy sami. Mamy na niego swój własny przepis. Ważne są też składniki. Używamy składników tylko wysokiej jakości. Nie używamy składników seropodobnych ani mięsopodobnych. Nasze pizze mogą jeść małe dzieci, jak i osoby starsze.

Rozmawiała Paulina Targaszewska


Ceny małej pizzy w szczecińskich pizzeriach (w zł):

Pizzeria Margerita Capricciosa Mafia
Marco Polo11,90 
15,9017,90
Paloma 11,9016,9018,90
Peperoni  
10,9015,0016,00
Tifoso  
11,5016,5018,50
Pizza King  
11,9015,9016,90
Perugia  
10,0015,0015,50
Mista  
9,8015,0018,00
Piccolo 
8,9011,9016,90

Promocje w szczecińskich pizzeriach

Peperoni:
Przy zamówieniach w lokalu do godz. 14 dostajemy 20 procent rabatu, możemy też wylosować pizzę za 1 grosz

Palermo:
Przy zamówieniach w lokalu i z dostawą w tygodniu do godz. 14 otrzymasz 20 procent rabatu, przy zamówieniu trzech pizz „Gigantów” dowolna pizza średnia jest gratis (przy dostawie do domu)

Marco Polo:
w tygodniu wybrane pozycje z menu są o połowę tańsze, przy zamówieniu 2 pizz o średnicy 50 cm średnią pizzę otrzymamy gratis Paloma: Do godziny 15 wszystkie pizze, spagetti, penne, risotto, zapiekanki, sałatki oraz dania mięsne są tańsze o 23 procent

Pizza Hut:
Festiwal pizzy – możesz spróbować wszystkich kawałków pizzy płacąc 24 zł od osoby

Biesiadowo:
Co tydzień dwa inne giganty w promocyjnej cenie za 29,99 zł, w czwartki studenci za pizze płacą 20 procent mniej

Pizza King:
w środę panie płacą 50 procent mniej, w niedzielę o połowę tańsze są zestawy dla dzieci, w poniedziałek wszystko (poza alkoholami i napojami) jest o połowę tańsze, a za pizze zapłacimy połowę mniej w każdy czwartek

Pizzeria Perugia:
za paragony na kwotę 100 zł otrzymasz 10 procent rabatu na konsumpcję w lokalu, do godziny 14 dostajemy 20-procentowy rabat przy zamówieniach na miejscu i na wynos Pizzeria

Piccolo:
w tygodniu w godz. od 10.00 do 14.00 pizze, makarony, sałatki i bagietki w lokalu są tańsze o 20 procent


Przepis na domową pizzę przesłany przez naszą Czytelniczkę, panią Karolinę:

Składniki na ciasto (na 2 pizze):
1kg mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
6 łyżek oleju
4 płaskie łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki soli
25g świeżych drożdży (jeśli chcemy uzyskać grubsze ciasto
dodajemy podwójną porcję drożdży)
dodatkowe składniki, które układamy na końcu na pizzy
dobieramy według własnego gustu. Mogą to być plastry sera,
plastry szynki, cebula, oliwki, salami, pieczarki, kawałki
kurczaka czy kawałki ananasa


Przygotowanie:

1. mąkę wsypujemy do miski i robimy duży dołek. Mleko i cukier grzejemy, żeby było ciepłe ale nie gorące, dodajemy drożdże i dobrze je rozpuszczamy. Wlewamy do dołka i dokładnie przysypujemy mąką.
2. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu gdy mąka popęka. (około 20 minut w pobliżu ciepłego kaloryfera).
3. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Rozwałkowujemy bez posypywania mąką (dzięki olejowi się nie przykleja).
5. Blachę smarujemy olejem. NIE SYPIEMY MĄKĄ!
6. Ciasto wykładamy na blachę.
7. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Następnie dodajemy ulubione składniki i wstawiamy pizzę do piekarnika.
8. Pieczemy około 20-25 minut w termoobiegu na 160 w normalnym piekarniku na 180
9. Dodatki pozostawiamy do indywidualnego wyboru. Możemy np. podzielić pizzę na części i zrobić osobny przysmak dla każdego z domowników.
10. Pozostałe kawałki można zamrozić i odgrzać w późniejszym czasie. Smacznego!!!


od 7 lat
Wideo

Burze nad całą Polską

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto