Smaki Afryki w miejskiej dżungli. Spróbujcie egzotycznych potraw African Kitchen [ZDJĘCIA, WIDEO]

Sylwia Arlak
Lubicie poznawać nowe smaki, ale nie macie czasu na przesiadywanie w restauracjach? Wpadnijcie do nowego lokalu African Kitchen. Tylko tutaj skomponujecie swojego własnego boksa z egzotycznymi smakami i zapachami. Dalsza część artykułu poniżej. Kliknijcie w zdjęcie, aby przejść do galerii.

Krok pierwszy - ryż, krok drugi - sos, krok trzeci - dodatki. W nowo otwartym lokalu African Kitchen w niemal samym centrum stolicy (al. Jana Pawła II 41a) zjecie szybkie, pysznie i pożywne boksy rodem z Afryki Zachodniej. Co ważne, każdy może skomponować je sam. To świetna alternatywa dla dobrze nam znanych, niezdrowych fast-foodów.

- Mamy już restaurację afrykańską przy ul. Chłodnej 48. Uznaliśmy jednak, że nie każdy ma ochotę przesiadywać długie godziny w lokalu. Właśnie dlatego teraz proponujemy warszawiakom szybkie, ale zdrowe dania - mówi nam Nikita, współzałożyciel African Kitchen. W lokalu gotują Nigeryjczycy, dania podaje Nigeryjka. Przyprawy i składniki dań sprowadzane są prosto z Afryki. - Zaopatrujemy się u naszego kolegi, który prowadzi African Shop. Od niego bierzemy też ryż czy różne napoje - podkreśla Nikita.

Zjemy m.in. yassę senegalską czyli potrawę łącząca w sobie słodką duszona cebulę, ostrą musztardę i kwaśny aromat świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Spróbujemy maffe (to świetna propozycja dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z kuchnią afrykańską. Jest dużo łagodniejsza od pozostałych potraw) - wolno duszone pomidory z dodatkiem papryki habanero drobno siekanej cebulki i naturalnym masłem orzechowym czy bissau - świeżą okrę smażoną z suszonymi papryczkami chilli. Warto również spróbować smażonych plantanów czyli rodzaju banana. Jest smażony, lekko słodki i trochę mączny. Jak dowiadujemy się w lokalu, w Afryce plantany są równie popularne, jak u nas ziemniaki. Goszczą na stołach mieszkańców niemal przy każdym obiedzie.

- Warto samemu skomponować sobie swój boks. Główną bazą jest ryż - biały lub popularny w całej Afryce ryż jollof. Następnie dodajemy sos. Każdy z nich jest wegański i wegetariański, a receptury pochodzą z Nigerii bądź z Senegalu. Jest również dużo dodatków - dwa rodzaje mięsa, kurczak i wołowina, tofu oraz krewetki. Do tego mamy smażone plantany, habanero, orzechy nerkowca, albo ziemne, a także fasolę czerwoną - zachęca Nikita.

A ceny? Za mały boks z sosem zapłacimy 12, a za duży 15 zł. Taki obiad nie nadszarpnie więc zanadto naszego domowego budżetu. Nieprzekonani? W lokalu niedługo pojawią się także afrykańskie piwa.

African Kitchen to świetny pomysł na niezobowiązujący lunch czy szybki obiad. W lokalu znajdą coś dla siebie zarówno miłośnicy afrykańskich smaków, jak i ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodą z taką kuchnią.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anonim

Świetne jedzenie i miła atmosfera

m
mmm

Ludzie! Nie swojego boksa-tylko swój boks! wrrrr

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3