Smaki Jesieni: nagrodzone potrawy
Lasagne ze szpinakiem 0,5kg makaronu lasagne 0,5kg mrożonego szpinaku 100g parmezanu 300g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 jajka 50g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy Rozmrożony szpinak przesmażamy na patelni z dodatkiem masła oraz zmiażdżonego czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pod koniec smażenia do szpinaku dodajemy jajka wraz z tartym parmezanem. Formę do pieczenia nacieramy masłem, a następnie rozlewamy sos beszamelowy, na którym układamy płaty makaronu lasagne. Na tak przygotowaną warstwę nakładamy wcześniej przygotowaną masę szpinakową, posypując ją na wierzchu startym żółtym serem. Czynność tą powtarzamy 3-4krotnie, posypując ostatnią warstwę dużą ilością sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-45 minut.