18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakosz 2013 Człuchów. Agatka - najlepsza piekarnia w powiecie

Beata Gliwka
Piekarnia Agatka w Człuchowie zdobyła w naszym plebiscycie Smakosz 2013 tytuł najlepszej piekarni w powiecie człuchowskim

Agatka działa w Człuchowie od kwietnia 1999 roku. Oprócz piekarni przy ul. Słowackiego, ma też sklepik firmowy przy ul. Długosza. Właścicielem jest Jan Jarosz.
- Z zawodu jestem mistrzem cukierniczym i mistrzem piekarniczym. To mama podpowiedziała, żebym szedł w tym kierunku i założył piekarnię, jak mój jak starszy brat. Nie żałuję. Wykorzystuje swoje umiejętności i utrzymuję się na rynku, a to duży sukces. Kiedyś ta piekarnia była „żywicielką” całego powiatu, praca na trzy zmiany. Potem pojawiały się inne piekarnie, ustrój kapitalistyczny... - wspomina pan Jan,który zanim przejął piekarnię GS, wcześniej był jej pracownikiem. - Teraz też mogli byśmy zatrudniać wiele więcej osób i zaspokoić potrzeby co najmniej całego miasta, ale nie ma takiego zapotrzebowania. Dziennie przerabiamy jakieś pół tony maki. Od godz. 22 do 6 rano pieczemy głównie chleb, potem jeszcze inne „specjalne” wyroby. Oprócz rozmaitych rodzajów chleba, także wyroby pół cukiernicze - bułki, chałki, rogaliki, ciastka, czy ciasto francuskie, małe i duże... W sumie około 50 rodzajów pieczywa.
Jak zapewnia mistrz piekarniczy – pieczywo, które tu rośnie nie ma w sobie grama ulepszaczy.
- Nie stosujemy ich przy produkcji chleba, bo to i dla zdrowia szkodliwe, i niesmaczne. Moim zdaniem powinny być w ogóle zabronione, bo przecież i dzieci to pieczywo jedzą. Chleb robiony jest na zakwasie, a zakwas robiony jest z maki żytniej i wody. Taka mieszanka samoczynnie fermentuje. Zakwas ma też tę właściwość, że zabija bakterie, a wpływa pozytywnie na jakość i smak pieczywa. Skórka jest pięknie "siatkowana". Kiedy zaczynałem jako uczeń, tą metodą piekło się chleb i tak sam to robię. Taki chleb „ z przepisu babci”. Pomału klienci przychodzą po rozum do głowy i ten chleb na zakwasie zaczynają doceniać i szukać. Co z tego, że w markecie jest pięknie zapakowane pieczywo, jak w środku wata. Jak komuś smakuje to trudno, każdy może wybierać, ale ja zdecydowanie wole starą dobrą szkołę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czluchow.naszemiasto.pl Nasze Miasto