Spoko buła. Tu zjecie kanapki, jakich w Polsce jeszcze nie było [WIDEO]

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Zaktualizowano 
Spoko buła. Tu zjecie kanapki, jakich w Polsce jeszcze nie było [WIDEO] Łukasz Kowalski
Znany z programów kulinarnych kucharz, prezenter i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak otworzył na Saskiej Kępie lokal serwujący kanapki. Znajdziecie w nim "bułę" z krewetkami i guacamole, polskim mielonym czy wołowiną duszoną w kimchi.

Powiedzieć o Spoko Buła, że jest “kanapkownią”, to tak jak powiedzieć o sushi, że to gołąbki z rybą. Na Francuskiej 50, pomiędzy dwoma kawałkami maślanej bułki czai się obietnica domowego posiłku wyniesionego na nowy poziom.- Cała idea to zamknięcie restauracji w Bułce. Prowadziłem restauracje finedinningowe, “talerzowe”. Nie chciałem otwierać jeszcze kolejnej. Zawsze kochałem jeść kanapki, a kanapka zawsze najlepiej smakuje, gdy ktoś ci ją przygotuje - tłumaczy właściciel.

Lokal, zgodnie z nazwą serwuje “buły”, czyli sporej wielkości kanapki na bazie maślanych, lekko słodkawych bułek. We wnętrzu znajdziemy nachosy, różne rodzaje mięs i dodatki, które budują całość. W przeciwieństwie do dobrze znanych nam burgerów, “buły” nie są połączeniem prostego kotleta z pieczywem, a kompozycjami mięs w przeróżnej formie. - Zarówno szarpanych, jak duszona wołowina w sosie ostrygowym i kimchi, po przez typowego pulled porka (rwana wieprzowina) z chipotle, czy krakowskiego menela, czyli maczankę krakowską. Oprócz tego nawiązujemy do tradycji. Mam nadzieję, że lada moment pojawi się schabowy - mówi Tomasz Jakubiak. Lokal łączy dobrze nam znane smaki z niekoniecznie oczywistymi dodatkami, jak właśnie duszoną wołowinę i koreańską kiszonką kapustę kimchi. Poza tym, lokal serwuje także znacznie bardziej typowe smaki, jak mielony z chrzanem.

W menu znajduje się także kanapka Filipa Chajzera, prywatnie przyjaciela Jakubiaka. Tworzy ona wyjątek odbiegający od reguły lokalnych składników. - To kanapka trochę “uciekająca” od norm lokalności, pojawiają się tam krewetki, pojawia się guacamole - mówi właściciel Spoko Buły.

Zobacz też: Knajpy nad Wisłą. Sezon letni 2018. Znamy daty otwarcia najpopularniejszych miejsc [PRZEGLĄD]
Plan Tomasza Jakubiaka jest ambitny. Lokali przy Francuskiej ma towarzyszyć wkrótce sieć miejsc. Spoko Buła pokazuje, że tzw. comfort food nie musi być banalny, robiony niedbale i w pośpiechu. Jak zaznacza właściciel, nie jest to slow-foodowa odpowiedź na burgera, bo dobry burger bardzo często jest już slow-foodowy. Nie jest to jednak kolejny fastfood, bo tu wszystko przemyślane jest niezwykle starannie, a pomysły na kanapki powstają miesiącami.

Oczywiście, nie jest to kuchnia szczególnie lekka. Do spoko Buły nie wpadniecie na sałatkę i grillowaną pierś z indyka. Jeśli jednak szukacie domowych smaków, połączonych w zupełnie nieoczywistych kompozycjach, warto dać Bule szansę i przekonać się, jak bardzo polubicie jedzenie kanapek.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3