Steki, Warszawa: jak je wybrać?
W zależności od użytej części mięsa otrzymać możemy stek o różnym smaku sprężystości czy jakości. Tomahawk to kawałek mięsa z wystającą wyraźnie kością żebrową. Jeśli kość zostanie ucięta, otrzymamy Rib Eye, powstały z antrykotu . Mięso ma charakterystyczne “oko” tłuszczowe, czyli okrągławej miejsce, gdzie widać wyrażny przerost tłuszczu. Stek T-bone jak sama nazwa wskazuje to kawałek mięsa z kością w kształcie litery T. Dzieli ona od siebie dwa kawałki mięsa - polędwicy i rostbefu, Podobnym do niego jest stek Porterhouse, w którym polędwica zajmuje większą niż w T-bone część steku. W Steku New York dostajemy fragment rostbefu wycinany z T-bone’a lub Porterhouse’u. Najdelikatniejszym rodzajem steku jest ten wykrawany z części polędwicy, czyli Filet mignon. Sirloin wykrawany jest również polędwicy, ale jej twardszej części. Steki Hanger , czy Skirt wykrawane są ze szpondra, Flank z łaty, zaś Top Blade jest górną częścią łopatki oraz dolną rozbratela. Przekrojony na pół daje stek Flat Iron.
Steki, Warszawa: sezonowanie
Sezonowanie mięsa, w uproszczeniu jego dojrzewanie, sprawia, że wołowina staje się bardziej krucha delikatna i aksamitna w smaku. Proces sezonowania przeprowadzany może być na mokro, z użyciem worków próżniowych lub na sucho. Sezonowanie na mokro jest uważane za łatwiejsze i bardziej ekonomiczne, gdyż waga przygotowywanego mięsa nie zmienia się tak bardzo jak w przypadku sezonowania na sucho. Podczas dojrzewania na sucho wołowina pozostawiona jest w chłodni lub dojrzewalni, a po kilku tygodniach wierzchnia warstwa mięsa jest odkrawana.
Steki, Warszawa: dlaczego to takie drogie?
Dobry stek, oprócz tego, że musi pochodzić z odpowiedniej rasy krowy, hodowanej we właściwy sposób, musi zostać dodatkowo odpowiednio wycięty, przygotowany do transportu i sezonowany, niekiedy przez kilka tygodni. Wszystko to wpływa na cenę dania, które zamawiamy. Gdzie warto wpaść na stek? Kliknij przycisk poniżej i sprawdź.
POLECAMY TEŻ:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?