Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Ceny podzieliły internautów. "70 złotych za czystą grzybową? Pani Magdo, to przesada"

Michał Mieszko Skorupka
Michał Mieszko Skorupka
Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Ceny podzieliły internautów
Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Ceny podzieliły internautów Krystian Dobuszyński
Świąteczna budka Magdy Gessler od kilku dni kusi mieszkańców Warszawy świątecznymi smakami i zapachami. Na Rynku Starego Miasta, nieopodal restauracji "U Fukiera" możemy kupić m.in. bigos na winie, żur na prawdziwkach, czystą zupę grzybową, flaki po warszawsku czy gołąbki cielęce. Choć wszystko to brzmi niewiarygodnie smacznie, dla wielu klientów niewiarygodne są również ceny wspomnianych potraw.

Do świąt pozostało niewiele ponad dwa tygodnie - nic więc dziwnego, że w wielu polskich miastach coraz bardziej czuć w powietrzu charakterystyczny bożonarodzeniowy zapach. Nie inaczej jest w Warszawie, która o świąteczny klimat zadbała już kilka dni temu. W miniony weekend mieszkańcy stolicy mogli podziwiać niezwykły pokaz iluminacji świątecznej na Trakcie Królewskim, a jeszcze wcześniej, napawać się widokiem wyjątkowej choinki na pl. Zamkowym. W jej pobliżu stanął także tradycyjny jarmark świąteczny, gdzie zarówno warszawiacy, jak i turyści mogą zakupić ozdoby, pierniki, a także różnego rodzaju przysmaki wigilijne.

Swoje stoisko ze świątecznymi potrawami postanowiła otworzyć również znana i ceniona restauratorka Magda Gessler. Na warszawskiej Starówce, w pobliżu restauracji "U Fukiera", której właścicielką jest gwiazda "Kuchennych Rewolucji", stanęła budka, w której można kupić przeróżne przekąski, słodkości, dania w słoikach oraz alkohol.

Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Ceny podzieliły internautów

Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Ceny podzieliły ...

Świąteczna budka U Fukiera. Od jutra do końca lutego na Rynku Starego Miasta czeka na Was nasza chatka pełna gorących i świeżych pyszności, apetycznych słodkości oraz rozgrzewających trunków i napojów - zachęcała restauracja na swoim profilu na Facebooku w przeddzień otwarcia stoiska.

Świąteczna budka Magdy Gessler. Ceny podzieliły warszawiaków

Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym, kajzerka z bigosem złotym na dziczyźnie, żur na prawdziwkach, bigos na winie czy gołąbki cielęce w sosie mocno pomidorowym - trzeba przyznać, że wszystko to brzmi bardzo apetycznie, a smakować, znając kunszt kulinarny Magdy Gessler, z pewnością może jeszcze lepiej. Problem w tym, że nie każdy przechodzień będzie mógł sobie pozwolić na spróbowanie wyżej wymienionych frykasów. Wszystko za sprawą kwot, które trzeba za nie zapłacić.

Dobre, ale nie każdego stać. Wszędzie drogo bo inflacja wiadomo, ale u pani Magdy najdrożej. W ten sposób nie przyciągnie klienteli na stałe. Podczas "Kuchennych rewolucji" zawsze niby za drogo pani Magdzie u osób biorących udział w przemianie, a sama ma ceny z galaktyki - komentuje na Facebooku jedna z internautek.

Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Ceny podzieliły internautówKrystian Dobuszyński

Podobnego zdania była pani Mirosława, która zapytała przedstawicieli "U Fukiera" wprost: "czemu tak drogo?" -Przykro nam, że ceny nie sprostały Pani oczekiwaniom - czytamy w odpowiedzi restuaracji.

W obronie budki stanęła inna internautka. - Jak już wyrobi się dobrą markę, to można windować ceny - napisała.

Może by i sprostały, bo stać mnie na to. Ale Pani Magda w Kuchennych Rewolucjach zawsze komentuje, że za drogo, a okazuje się, że u Was najdrożej - odpowiedziała restauracji pani Mirosława.

- Za słoik zupy 50 zł, halo?! Co za ceny kosmiczne - pisze pani Ewa. - 70 zł za czystą grzybową? Pani Magdo to przesada - komentuje z kolei pani Karolina.

Wśród komentarzy znalazło się jednak bardzo dużo pozytywnych opinii. Poniżej prezentujemy niektóre z nich:

  • Kajzerka ze schabowym i kiszoną kapustą. Bardzo dobra. Pychota. Polecam
  • Polecam byłem, jadłem i jak zawsze wszystko super
  • Pajda z pasztetem z dziczyzny z grzybkami marynowanymi pychotka, obsługa przemiła, polecam
  • Tatar ze śledzia z plackiem obłęd, grzaniec tez pyszny, obsługa cudowna
Świąteczna budka Magdy Gessler w Warszawie. Ceny podzieliły internautówKrystian Dobuszyński

Otwarcie budki świątecznej U Fukiera przekroczyło nasze najśmielsze oczekiwania. Dziękujemy za liczne odwiedziny, serdeczne słowa i sugestie. Jesteśmy tu dla Was, by cieszyć Wasze podniebienia i serca w tym wspaniałym świątecznym klimacie - napisała na Facebooku restauracji kilka dni po otwarciu budki.

Słoik zupy grzybowej za 70 złotych, pajda chleba ze smalcem za 18 zł

Poniżej przedstawiamy ceny wybranych potraw, które można nabyć w świątecznej budce Magdy Gessler:

  • Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym - 18 złotych
  • Kajzerka ze schabowym i kapustą kiszoną - 22 złote
  • Placek ziemniaczany z tatarem ze śledzia - 12 złotych
  • Żur na prawdziwkach (słoik 0,9l) - 50 złotych
  • Barszcz czerwony na zakwasie jak rubin (słoik 0,9l) - 50 złotych
  • Zupa czysta grzybowa (słoik 0,9l) - 70 złotych
  • Gołąbki cielęce w sosie mocno pomidorowym (słoik 0,9l) - 60 złotych
  • Bigos złoty na winie, na bogato (słoik 0,9l) - 60 złotych
  • Słoik ogórków kiszonych (0,9l) - 18 złotych
  • Flaki po warszawsku na giczach cielęcych (słoik 0,9l) - 50 złotych
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto