Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne menu, Warszawa. Stołeczne restauracje kuszą specjalnymi potrawami

Sylwia Arlak
Sylwia Arlak
Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Do świąt Bożego Narodzenia został jeszcze tydzień, ale już dzisiaj możemy poczuć jego ducha. Jak? Chociażby wybierając się do jednego z warszawskich lokali, które przygotowały na ten wyjątkowy czas wyjątkowe menu. Dalsza część artykułu poniżej.

Zobaczcie też:

Święta Bożego Narodzenia na talerzu

Jak pachnie wasze Boże Narodzenie? Piernikiem czy plackiem makowym? Czego nie może zabraknąć na waszym wigilijnym stole - ryby po grecku, zupy grzybowej, a może pierogów z kapustą i grzybami? Świąteczne smaki odnajdziecie teraz także w warszawskich lokalach - niekiedy w bardzo zaskakujących odsłonach. Sprawdźcie sami.

Wybierając się do Teddy's Burger N' Bar (ul. Antoniego Malczewskiego 42 B/lokal nr. 2) koniecznie zamówcie sezonową bułę Stary Piernik. Poza soczystą wołowiną, serem wędzonym, bekonem, rukolą i cebulą cukrową znajdziecie w nim migdały w płatkach, powidła śliwkowe i...majonez piernikowo-limonkowy. Nawet ci, którzy zazwyczaj wybierają "bezpieczne" smaki są zachwyceni.

Pozostając w temacie burgerów nie możemy nie wspomnieć o Roger That Foods (ul. Postępu 5) i ich propozycji miesiąca. "Z początkiem grudnia narasta świąteczna atmosfera. Smak kojarzący się ze świętami i korzenne przyprawy to również nasz nowy Burger Miesiąca, dostępny do końca roku" - zachęcają przedstawiciele lokalu. W skład dania wchodzą: wołowina Limousine, tarta gruszka z cynamonem, kruszone ciastka korzenne, pleśniowy ser kozi, plastry bekonu, roszponka, konfitura z cebuli i sos majonezowy. Przyznacie, że brzmi to to bardzo dobrze.

Zobaczcie też: [przycisk]a;Oto jak wygląda chiński festiwal światła;7447225[/przycisk]

Chiński Festiwal Światła po raz pierwszy w Polsce. Fort Bema...

Dla "mięsożerców" mamy jeszcze jedną propozycję - Kurę Warzyw (ul. Dąbrowskiego 15A, lokal w Hali Gwardii). Smak świąt zamknięty jest w nowej bułce "Kurlewna Śnieżka". Skład? sos ziołowy i jalapeño, dżem z czerwonej cebuli z goździkami, kurczak lub baranina, świeże warzywa i zioła, przyprawy, czerwona kapusta, prażone orzechy, ser owczy, sok z cytryny oraz marynowane pędy sosny. Brzmi o tyle egoistycznie, co pysznie.

Ci, którzy nie jedzą mięsa mogą wpaść do Tel Aviv Urban Food (Żoliborz, Mokotów, Centrum) na rybę po grecku. "Nawet ryba nie smakuje tak bardzo jak nasza „ryba” - zachwalają przedstawiciele lokalu. Do tego pierogi ruskie, sałatka jarzynowa i wegański majonez.

Jeśli święta to także... słodkości. W okręcie około świątecznym koniecznie wybierzcie się do jednej z cukierni A.Bikle. Znajdziecie tam placek makowy (kruche ciasto z nadzieniem makowym, dekorowane kremem waniliowo - pomarańczowym ) oraz ciasto piernikowe z bakaliami, miodem i powidłami śliwkowymi, oblane gorzką czekoladą, dekorowane mieszanką bakalii. Sieciówka Lukullus oferuje nam zaś piernikowe choinki z przyprawami, bakaliami i pomarańczami i makowiec staropolski (jego przepis pochodzi z 1858 roku!).

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto