Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Musztardy, czyli musztarda po obiedzie

czesiek
czesiek
Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw ...
Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw ... mixed by czesiek
Pewnie nie wszyscy wiedzą, że jedna z najpopularniejszych przypraw jaką jest musztarda, ma swoje święto. W dniu 6 sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy.

Trwa sezon letni, a tym samym więcej czasu spędzamy przy grillu. Grillujemy praktycznie wszystko: warzywa, owoce morza, pieczywo oraz rożnego rodzaju mięsiwa. By uwydatnić smak potraw przygotowywanych na grillu stosujemy rożnego rodzaju przyprawy. Jedną z najpopularniejszych przypraw do mięsa jest musztarda.
Musztarda wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Powstała na początku naszej ery i od samego początku była uznawana jako przyprawa o wartościach leczniczych. Musztarda działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi, pobudza trawienie tłuszczy oraz łagodzi bóle reumatyczne.
Głównym składnikiem musztardy są ziarna gorczycy. Zależnie od sposobu mielenia gorczycy, a co za tym idzie stopnia jej rozdrobnienia, wyodrębniło się kilkanaście odmian musztardy. Obok musztardy tradycyjnej wyróżniamy kilka odmian musztard smakowych. Powstają one dzięki dodatkom smakowym, które są stosowane w procesie produkcji musztardy.
Musztarda ma nawet swoje muzeum. Mieści się ono w miejscowości Middleton, w stanie Wisconsin w USA. Można tam znaleźć ponad 5000 różnych rodzajów musztardy oraz wszystko co jest bliżej lub dalej powiązane z tą przyprawą.
Jeżeli ktoś chciałby zabłysnąć kulinarnym talentem to może przygotować musztardę domową. Musztarda własnej roboty będzie na pewno zdrowsza bo nie będzie zawierała konserwantów.
Oto przepis:- 3 łyżki ciemnej gorczycy - 3 łyżki jasnej gorczycy - 1 łyżka octu winnego (biały lub różowy) - 3 łyżki białego wina lub wody - 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy, 1 łyżka świeżych, drobno posiekanych ziół (pieprz zielony, imbir, kolendra)Gorczycę zostawiamy w całości lub rozcieramy w moździerzu albo blenderze (można rozetrzeć częściowo lub na drobny proszek). Gorczycę przed rozdrobnieniem można delikatnie uprażyć, musztarda będzie mniej ostra. Dokładnie mieszamy gorczycę z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny, by musztarda nabrała właściwego smaku.
Inwencję twórczą oczywiście pozostawiam kulinarnym eksperymentatorom. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto