reklama

Święta alternatywnie, czyli rodzinna wigilia w restauracji

Redakcja
Fot. Bartłomiej Międzybrodzki
Kilkudniowe przygotowania zwieńczone zmęczeniem, a nierzadko awanturą przy wigilijnym stole? Wielu warszawiaków coraz częściej mówi "nie" świątecznym tradycjom i zamiast przygotować wigilijną wieczerzę w domu, zamawia ją w całości w restauracji. Stołeczne lokale z roku na rok poszerzają bożonarodzeniową ofertę.

Po całym tygodniu pracy mało która warszawianka ma siłę, by zabrać się do świątecznych przygotowań. Spory odsetek pań pracuje w Wigilię do późna i nie może sobie pozwolić na wzięcie w tym dniu urlopu. Coraz częściej warszawianki zlecają więc porządki osobie sprzątającej, a wigilijne potrawy zamawiają w restauracji. Mielenie maku, pracochłonne lepienie uszek i pierogów czy przyrządzanie karpia stało się domeną starszego pokolenia. Wielu młodych warszawiaków, przychylając się do apeli organizacji ekologicznych, w ogóle rezygnuje z kupowania całej ryby, a już na pewno z kupowania żywej. Dlatego to właśnie karp stanowi numer jeden wśród potraw wigilijnego cateringu.

W prowadzonej m.in. przez aktora Piotra Adamczyka restauracji Stary Dom (ul. Puławska 104/106) gwiazdą jest karp w galarecie. Tę wersję wigilijnej ryby klienci zamawiali najczęściej. Półmiski za 59 zł każdy i makowiec (osiem porcji po 70 zł) warszawiacy, którzy część potraw gotują we własnym zakresie, wybierali najczęściej. Tacy, którzy przed Wigilią wolą w ogóle nie zapuszczać się do kuchni, składali zamówienia na całą wieczerzę, począwszy od zup (barszcz czerwony, grzybowa wigilijna, żur na prawdziwkach z kiełbasą - 39-49 zł za litr), przez dania główne (karp królewski w śmietanie, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta wigilijna) po ciasta (m.in. tarta kajmakowa, tort makowy, piernik świąteczny).

Nieco niższe ceny oferuje Al_Pomodoro, mające swoje restauracje w kilku punktach miasta. Możemy tu zamówić zarówno potrawy typowo wigilijne (takie jak barszcz z uszkami czy krem z borowików oraz karp smażony z pieczarkami i ziemniakami), jak i specjały na dni niepostne (pasztet świąteczny z dziczyzny, kaczka z jabłkami oraz kurczak faszerowany wątróbką i pieczarkami). Ceny za porcję zamykają się w kilku złotych.

W Cafe Bar Inspiracja (ul. Jana Pawła 45/54) zamówimy wigilijne potrawy regionalne. W ofercie są m.in. kutia, czyli makaron na miodzie z makiem i bakaliami (18 zł za 200-gramową porcję), groch z kapustą (8 zł za porcję) czy kompot z suszu.

Dla tych, którzy w ogóle rezygnują z przygotowań wigilijnych, nawet ograniczonych do pogrzania i wyłożenia na półmiski gotowych potraw, alternatywą jest wieczerza wigilijna w restauracji. Taką ucztę już po raz trzeci organizuje restauracja The Olive w hotelu Sheraton.

- Pierwszy wieczór wigilijny organizowaliśmy głównie z myślą o cudzoziemcach mieszkających w Warszawie i samotnych stałych bywalcach The Olive. Okazało się jednak, że wigilią w restauracji zainteresowani są też Polacy. Tegoroczna wigilia będzie trzecią, a wśród gości wcale nie przeważają obcokrajowcy - mówi Agnieszka Róg-Skrzyniarz, dyrektor PR Starwood Hotels and Resorts w Polsce. Z myślą o całych rodzinach w restauracji stanie ogromna choinka, a dzieci w towarzystwie animatorów będą uczestniczyć w malowaniu pierników.

W The Olive obok fileta z karpia w szarym sosie z zieloną fasolką i suma w oleju makowym pojawią się m.in. pieczona kaczka w sosie żurawinowym z czerwoną kapustą, jabłkiem i rodzynkami, kapusta wigilijna z grzybami i śliwką, mus pomarańczowy z nutką goździków oraz grzane wino. Koszt takiej restauracyjnej wigilii to 145 zł od osoby. Bardziej ortodoksyjni fani kuchni Artura Grajbera mogą zamówić potrawy na wynos. W ofercie cateringowej znalazły się m.in. pasztet z dziczyzny z grzybami, pieczona kaczka z jabłkiem i sosem grzybowym i słodkości takie jak seromak. Wszystkie te potrawy można zamówić na wynos. Uczestnicy wigilii, których The Olive spodziewa się ok. 200, skosztują ich na miejscu.

60 sekund biznesu: W Polsce sięgajmy po rzeczy polskie

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3