Sylwester 2016: jakie przekąski przygotować na domówkę? Podpowiadamy [PRZEPISY]
Cieciorka w pomidorach
Cieciorka w pomidorach Składniki: szklanka suchych nasion cieciorki (ok. 180 g) średniej wielkości cebula ząbek czosnku kartonik krojonych pomidorów (ok. 400 g) pół małej cukinii mała puszka kukurydzy (u mnie Bonduellki, 212 g) 3 łyżki oleju listek laurowy, ziarenko ziela angielskiego sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku Nasiona zalewamy wodą i moczymy przez noc (ja zalałam w ciągu dnia wrzątkiem i moczyłam 3 godziny). Wodę wymieniamy i gotujemy cieciorkę do miękkości (dosyć długo). W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i razem z listkiem i zielem rumienimy drobno pokrojoną cebulkę, w trakcie dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy ugotowane i odsączone nasiona oraz pomidory, a także szklankę wody. Trzymamy chwilę na ogniu, dusimy, po czym dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz odsączoną kukurydzę, dusimy do lekkiego zmięknięcia cukinii. W razie potrzeby rozcieńczamy nieco wodą (ja wolałam mieć bardziej gęste). Dodajemy majeranek, doprawiamy. Cieciorka najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką, ale świetnie sprawdzi się też z ryżem.