18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Białe szparagi należy obrać obieraczką, pomijając "główkę"....
fot. fot. Głos Wielkopolski/Polskapresse

Szparagi - cena, wartości, historia, przepisy [PORADNIK]

Jak je gotować?

Białe szparagi należy obrać obieraczką, pomijając "główkę". Zielone i fioletowe szparagi nie wymagają obierania. Każdy rodzaj szparaga potrzebuje jednak odcięcia suchej końcówki. Do gotowania warzyw potrzebny jest wysoki garnek - to istotne ze względu na fakt, że szparagi miękną od "głowy". Tak przygotowane szparagi lekko związujemy ze sobą i wstawiamy do garnka z wrzątkiem tak, żeby "główki" wystawały ponad powierzchnię. Wodę można osolić i dodać szczyptę cukru lub masła. Zielone szparagi gotujemy przez 2-3 minuty, białe i fioletowe 10-15 minut. Odgrzewanie, zamrażanie Szparagi można odgrzać na parze. Warzywka mogą też być zamrożone, po uprzednim obraniu. Wystarczy je później wrzucić do gotującej się wody - nie rozmrażając. Czytaj też: Rabarbar - cena, wartości, historia, przepisy [PORADNIK]

Zobacz również

Strefy Kibica na Euro 2024. Gdzie powstaną? Jest cennik

Strefy Kibica na Euro 2024. Gdzie powstaną? Jest cennik

Izrael obnażył słabość obrony Iranu. „Trafili w to, w co zamierzali uderzyć”

Izrael obnażył słabość obrony Iranu. „Trafili w to, w co zamierzali uderzyć”

Polecamy

Niecodzienna sytuacja w podwarszawskim Otwocku. Miasto walczy ze śmieciowym problemem

Niecodzienna sytuacja w podwarszawskim Otwocku. Miasto walczy ze śmieciowym problemem

Zmniejszy wzdęcia, pomoże zrobić kupę. Zrób ten tani, leczniczy trunek

Zmniejszy wzdęcia, pomoże zrobić kupę. Zrób ten tani, leczniczy trunek

Jak pokochać muzeum? Zapisz się na lekcję!

Jak pokochać muzeum? Zapisz się na lekcję!