Szparagi - cena, wartości, historia, przepisy [PORADNIK]
Jak je gotować?
Białe szparagi należy obrać obieraczką, pomijając "główkę". Zielone i fioletowe szparagi nie wymagają obierania. Każdy rodzaj szparaga potrzebuje jednak odcięcia suchej końcówki. Do gotowania warzyw potrzebny jest wysoki garnek - to istotne ze względu na fakt, że szparagi miękną od "głowy". Tak przygotowane szparagi lekko związujemy ze sobą i wstawiamy do garnka z wrzątkiem tak, żeby "główki" wystawały ponad powierzchnię. Wodę można osolić i dodać szczyptę cukru lub masła. Zielone szparagi gotujemy przez 2-3 minuty, białe i fioletowe 10-15 minut. Odgrzewanie, zamrażanie Szparagi można odgrzać na parze. Warzywka mogą też być zamrożone, po uprzednim obraniu. Wystarczy je później wrzucić do gotującej się wody - nie rozmrażając. Czytaj też: Rabarbar - cena, wartości, historia, przepisy [PORADNIK]