Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szparagi w kuchni (przepisy na smaczne dania)

Redakcja MM
Redakcja MM
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami Tarsmak
Cztery tysiące lat temu były lekiem m.in. na dolegliwości wątrobowe i nerkowe. Uznawano je także za jeden z najlepszych afrodyzjaków. To właśnie maj i czerwiec uznawane są za ich sezon. Przedstawiamy przepisy kulinarne, dzięki którym odkryjemy miłość do szparagów!

Omlet z szynką, szparagami i sosem serowym Składniki:- 5-6 szt. szparagów zielonych- 4 plasterki szynki parzonej- 2 łyżeczki masła- 3 jajka- 1 garść młodego szpinaku- sól, pieprz do smaku- Sos serowy TarsmakWykonanie:Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówkii gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut. Szynkę pokroić w kostkę, krótką chwilę podsmażyć na łyżce masła, a następnie dodać szparagi.Do miseczki wybić jajka, doprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać trzepaczką. Dodać posiekany szpinak, wymieszać i usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na łyżeczce masła.Na gorącego omleta wyłożyć szparagi z szynką, polać sosem serowym i zwinąć. Tarta ze szparagami i sosem czosnkowymSkładniki:Ciasto:- 400 g mąki pszennej- 200 g masła- 3-4 łyżki zimnej wody- szczypta soliWykonanie:Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.Pozostałe składniki:- 1 szklanka sera żółtego tarkowanego- 300 ml słodkiej śmietanki 18%- 1 jajko- sól, pieprz do smaku- 1 łyżeczka masła- szparagiWykonanie:Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 10 minut.Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem.Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Szparagi z w cieście francuskimSkładniki:- 1 pęczek szparagów zielonych- boczek wędzony parzony w plasterkach (na 3 szparagi 2 plastry)- 1 łyżka oleju- 1 jajko- Sos tatarski Premium marki Tarsmak- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiegoWykonanie:Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy. Zawinąć po 3 szparagi w podwójny plaster boczku, a następnie całość owinąć paskiem ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce. Szparagi posmarować olejem, a ciasto rozmąconym jajkiem.Piec w temperaturze 200 stopni C do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto