Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ta warszawska kawiarnia serwuje jedną z najlepszych kaw od 15 lat!

Redakcja
Istniejąca od 15 lat kawiarnia wciąż potrafi zaskoczyć klientów. Wypijecie w niej między innymi najbardziej prestiżową, jeśli nie najdroższą kawę świata Kopi Luwak. My sprawdziliśmy czemu kawiarnia przy Nowym Świecie zawdzięcza swoją renomę.

Obserwując zamykające się na przestrzeni ostatniego roku restauracje można śmiało stwierdzić, że 15 lat to w gastronomii całe wieki. W tym czasie zniknęły z niej lub bardziej znane czy kultowe Szpilka, Syreni Śpiew, Eufemia, Corso. Zamknięte a następnie reaktywowane zostały kultowy bar Gdański, Bar Prasowy, Adria, Spatif, Kameralna a to tylko niektóre o których mieliśmy powód napisać. Cava utrzymała się na rynku właśnie 15 lat i radzi sobie na nim całkiem nieźle. Dziś w Warszawie działają już dwie Cavy, a trzecia wkrótce się otworzy.

Na wino i śniadanie

Nazwa lokalu można w tym przypadku rozumieć dwojako. Cava to hiszpańskie wino musujące z Katalonii. Czytana po polsku daje swojską kawę, czyli drugi najpopularniejszy napój w lokalu na Nowym Świecie. Kawiarnia ma zarówno własną Cavę jak i kawę. Ta pierwsza jest rześka, owocowa, lekko mineralna, dość wytrawna z owocowym finiszem. Ta druga, trochę ziemista, orzechowa, zdecydowanie palona. Pierwsza pochodzi oczywiście z Hiszpanii, druga to mieszanka kaw z Salwadoru, Sumatry i Brazylii. Oba napoje tworzą ciekawe połączenia  z menu lokalu.

Kawa do śniadania

Rano warto wpaść tu na filiżankę kawy, do której przekąsić możemy coś słodkiego, na przykład bezę z musem mocca, daktylami i rumem (19,90 zł), albo świeżo wypiekane francuskie rogaliki. Jeśli jednak lubi odkrywać nowe smaki, proponujemy sięgnąć po filiżankę Kopi Luwak. To kawa uważa za jedną z najdroższych, jeśli nie najdroższą na świecie. Z pewnością jest jedna z bardziej ekskluzywnych. Powszechnie mówi się o zaledwie 500 g zbieranego rocznie ziarna, choć dziś Kopi Luwak produkowany jest na znacznie bardziej masową skalę. Wciąż jednak ma on łatkę luksusowego. Filiżanka kosztować nas będzie 39,90 zł. - To przekłada się na jakość oraz sposób podania. Kawa serwowana jest w specjalnym kielichu, który zatrzymuje wszystkie jej aromaty. Po podniesieniu kielicha gość czuje uderzenie aromatu - tłumaczy Kamil Pasterkowski, menadżer lokalu.

Cava do obiadu

Możecie też wybrać odmienną drogę i zamówić kieliszek Cavy, a do niej tapas (oliwki, Prosciutto, Chorizo z cydrem,  ze świeżym chlebem i oliwą). W menu znajdziecie także krótki wybór dań gorących, naleśniki, albo sałatkę. Rzecz jasna, Cava to nie miejsce, które oszołomi was czymś szczególnym. Lokale, które po prostu “są” nie wprawiają w zachwyt żadnego miłośnika gastronomii. Z dnia na dzień w Warszawie pojawia się tyle nowych miejsc, że moglibyśmy wypełnić ten serwis jedynie relacjami z ich otwarcia. Jednak gdzieś w tle tysięcy otwieranych i zamykanych modnych knajp istnieją takie miejsca jak Cava, kawiarnia z klimatem serwująca dobrą kawę. I zapewne tak samo dobrą kawę podawać będzie niezależnie od ilości nowych hipsterskich miejsc, które jeszcze w Warszawie wyrosną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto